Volledig scherm
Basisschool De Regenboog aan de Wevelaan in Utrecht is de eerste bestaande school die volledig van het aardgas gaat. © Google Streetview

Megaklus: voor 34 miljoen euro zijn alle Utrechtse basisscholen over twintig jaar van het aardgas af

Het volledig aardgasvrij maken van alle 117 Utrechtse basisscholen kost 34 miljoen euro. Een kwart hiervan moet door de scholen zelf worden betaald. 

Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de gemeente Utrecht. Sinds de gemeenteraad vorig jaar de klimaatcrisis heeft uitgeroepen,  wil de stad zo snel mogelijk klimaatneutraal zijn. Onderdeel daarvan is om zoveel mogelijk gebouwen van het aardgas af te koppelen. De gemeente Utrecht wilde weten hoe duur het was om alle 117 Utrechtse basisscholen de komende jaren helemaal aardgasvrij te maken. De onderzoekers hebben bij twintig scholen bekeken hoe dat het beste kan worden aangepakt.

Omdat er zoveel verschillende typen schoolgebouwen in de stad zijn, is er geen eenduidige oplossing. Een deel kan in de toekomst worden verwarmd met warmtepompen, een ander deel kan wellicht worden aangesloten op de stadsverwarming. Ook zijn er scholen waar de cv-ketel is vervangen door een verbrandingstoestel op biomassa. Deze laatste energiebron ligt de afgelopen tijd overigens flink onder vuur

Een kwart van de 117 Utrechtse scholen wordt nu al op een andere manier verwarmd dan aardgas. Om ook de rest van de scholen af te koppelen, zijn de komende jaren miljoenen euro’s nodig. Als alle scholen over twintig jaar aardgasvrij moeten zijn, kost dat zo’n 34 miljoen euro. Ruim 9 miljoen moet door de scholen zelf worden betaald. Daar tegenover staat dat scholen op termijn een veel lagere energierekening zullen hebben, zo is de verwachting. 

Omarmen

Het is niet duidelijk wat leerlingen, docenten en ouders in de praktijk van alle werkzaamheden gaan merken. Volgens de onderzoekers ‘omarmen’ leerkrachten een aardgasvrije school, ‘mits het niet ten koste van het onderwijs gaat, de energierekening – en daardoor het onderwijsgeld – niet omhoog gaat en het niet meer werkdruk oplevert’. 

De gemeente en de schoolbesturen bestuderen nog welke maatregelen exact nodig zijn om de bestaande scholen aardgasvrij te maken. Daarna komt ene plan van aanpak waar de gemeenteraad zich nog over moet buigen. 

Eerder was al bekend dat de Utrechtse basisschool De Regenboog als eerste school in Nederland sowieso volledig van het aardgas af gaat. De school krijgt 350.000 euro van het rijk om het energiesysteem om te bouwen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht