Volledig scherm
Mathijs Kok samen met zijn moeder Angeline. © Marnix Schmidt

Megatreintekening van Mathijs (13) uit Soest naar Spoorwegmuseum

Zo’n drie jaar werkte Mathijs Kok (13) uit Soest aan een dertig meter lange tekening met duizenden miniatuurtreinen.

 Het bonte paneel, ongetwijfeld de langste treintekening van Nederland, is vanmiddag door Mathijs en zijn moeder geschonken aan het Spoorwegmuseum. ,,Als ie hangt of ligt, komen we nog een keer kijken’’, zegt moeder Angeline tegen een trotse Mathijs, die het middelpunt is van mediabelangstelling.

Zo’n beetje alle bestaande treinen staan op de papieren rol van Mathijs. Gele, groene en rode treinen, Nederlandse, Duitse en Australische modellen, maar ook kranen, vliegvelden en helikopters. Ook actualiteiten kregen een plek: zo staan de Olympische Spelen, de dodenherdenking en een vulkaanuitbarsting op de tekening. Ergens verscholen, duikt opeens André van Duin op, want voor kleine grapjes was plaats.

Zes meter

Tekenen en treinen zijn de hobby’s van Mathijs. ,,Voordat ik aan deze tekening begon, had ik al een tekening van zes meter meter gemaakt, allemaal A4’tjes aan elkaar geplakt. Die tekening met treintjes heb ik aan Strukton Rail gegeven. Er zijn zoveel verschillende soorten treinen’’, legt hij zijn passie uit. ,,Elektrische treinen en diesels. Zoveel types en kleuren.’’

Quote

Er zijn zoveel verschil­len­de soorten treinen. Elektri­sche treinen en diesels. Zoveel types en kleuren

Mathijs Kok (13)

Aan de tekening werkte de scholier dagelijks gemiddeld zo’n drie tot vier uur tussen zijn 10de en 12de jaar. De papieren rol van Ikea lag al die jaren uitgestald op de tafel in de huiskamer. ,,Hij tekende ook weleens een maandje niet. Het is geen obsessie’’, zegt moeder Angeline. Maar op vakanties en als Mathijs logeerde bij opa en oma ging de rol altijd mee. ,,Daar tekende ik verder.’’

Favoriete museum

Eind vorig jaar kwam het eind van de dertig meter lange rol in zicht. ,,De rol werd steeds kleiner. Dat gaf me nog meer energie om hem af te maken.’’ Mathijs vindt het leuk dat zijn tekening een plek krijgt in zijn favoriete museum. Waar die komt te hangen of te liggen, is onderwerp van nader onderzoek. Voorlopig wordt hij opgeslagen in de collectie.

Voor Mathijs, die op het Griftland College zit, zit het tekenen er voorlopig op. Hij gaat zich eerst toeleggen op zwemmen, want hij wil een stukje meezwemmen met Maarten van der Weijden tijdens zijn Elfstedenzwemtocht. ,,Later wil ik machinist worden op een werktrein. Dat je dan ’s nachts of in de weekends moet werken, heb ik er graag voor over’’, glundert hij.

Volledig scherm
Detail van de tekening. © Marnix Schmidt

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Utrecht en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht