Máxima danst mee tijdens opening Centrum voor kinderoncologie

VideoTe midden van zieke kinderen, hun ouders, en (verpleegkundig) personeel heeft koningin Máxima vanmiddag het Prinses Máxima Centrum op De Uithof in Utrecht geopend.

Volledig scherm
Koningin Maxima tijdens de opening van het Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie. © ANP
Volledig scherm
© ANP

Zij verrichtte de officiële handeling in de centrale hal van het nieuwe ziekenhuis voor kinderoncologie, en luisterde naar een speciaal voor de gelegenheid ingestudeerd lied dat werd gezongen door Maan en het koor van Kinderen voor Kinderen. Kankerpatiëntjes keken toe vanuit hun rolstoel, vanuit hun bed, of vastgeklonken aan een loopinfuus. Een paar kindjes dansten spontaan mee, één van hen deed dat aan de hand van Máxima. 

De koningin, welkom geheten door onder anderen de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen, zwaaide zelf ook vrolijk met haar armen en wiegde mee op de muziek. Net als het voltallige personeel, veel van de patiëntjes en de bezoekers die getuige waren van het bijzondere moment. Volgens Diana Monissen, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Prinses Máxima Centrum, heeft iedereen daar jarenlang naartoe geleefd. ,,Net als uzelf, koningin Máxima, dat heeft gedaan.’’

Strijd

Utrecht beschikt nu over een wereldwijd uniek centrum in de strijd tegen kanker bij kinderen. Het centrum telt 87 kamers waar kinderen én hun ouders kunnen verblijven. Er kunnen ongeveer 900 kinderen in behandeling zijn en 13.000 onder controle uit heel Nederland. Uiteindelijk werken er bijna 1000 mensen, van wie 400 als onderzoeker. De gezamenlijke missie is ieder kind met kanker te genezen, met optimale kwaliteit van leven. Dat betekent dat de overlevingskans van 75 procent omhoog moet, eerst tot 90 en uiteindelijk 100 procent.

Volledig scherm
© ANP
  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?
    Agenda

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Het is herfstvakantie, en dus pakt FC Utrecht uit voor haar jongste fans met een open training in de Galgenwaard. Daarnaast is van alles rond het stadion te beleven. Vanaf 9.30 uur kunnen fans spandoeken komen maken en als zij een potje FIFA willen spelen tegen de eSporters van FC Utrecht, dan kan dat ook. Om 10.45 uur vangt de open training aan, waarbij trainer Dick Advocaat een headset zal dragen zodat voor iedereen in het stadion hoorbaar is welke instructies hij geeft. Na afloop kunnen fans handtekeningen scoren en is er een heuse kinderpersconferentie, waar spelers en staf van de club het hemd van het lijf kan worden gevraagd.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht