Volledig scherm
Mensen met een visuele beperking kunnen stemmen met een speciale mal en 'soundbox'. © Gemeente Utrecht

Mensen met visuele beperking kunnen voor het eerst zelfstandig stemmen in Utrecht

Tijdens de verkiezing voor het Europees Parlement kunnen mensen morgen met een visuele beperking zelfstandig stemmen in Utrecht. De stemlokalen in het Stadskantoor en Wijkservicecentrum Vleuten-De Meern zijn uitgerust met een zogenaamde ‘soundbox’ en een speciaal stembiljet.

De kiezer legt het stembiljet in een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes. Via een soort geluidsbox met koptelefoon worden de partijen en kandidaten per nummer opgenoemd. Op de mal zijn de partijen met voelbare nummers en in braille aangegeven. De kiezer kan vervolgens de juiste kandidaat onder de gewenste partij vinden door de gaatjes te tellen. Met het potlood kan het vakje vervolgens rood gekleurd worden.

Het is belangrijk dat mensen met een visuele beperking zelfstandig kunnen stemmen. Er is geen hulp meer nodig van een begeleider, waardoor het stemgeheim behouden blijft. Zelfstandig kunnen stemmen is een belangrijk onderdeel van het VN-verdrag Handicap dat Nederland in 2016 heeft ondertekend. 

Verkiezingsontbijt

De Oogvereniging organiseert morgenochtend een ontbijt in het Stadskantoor in Utrecht om het nieuwe stemmen voor mensen met een visuele beperking te vieren. Burgemeester Jan van Zanen en cabaretier Vincent Bijlo openen de stemming. Mensen met en zonder visuele beperking kunnen vervolgens hun stem uitbrengen. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht