Volledig scherm
Biertje om de Weg der Weegen tussen Amersfoort en De Bilt onder de aandacht te brengen. © Wegh der Weegen

Met biertje en postzegels aandacht voor de Wegh der Weegen

Om de Wegh der Weegen, de N237 tussen Amersfoort en De Bilt, bekendheid te geven, is onlangs een biertje gelanceerd dat langs deze provinciale weg verkrijgbaar is. Een postzegelactie met de vereeuwiging van deze ruim 350 jaar oude weg, was recent al een succes.

De Amersfoortseweg werd in 1653 aangelegd als verbinding tussen Utrecht en Amersfoort. De weg, ontworpen door Jacob van Campen, was voor die tijd uniek: kaarsrecht en maar liefst zestig meter breed. Aan beide zijden werden drie rijen bomen geplant en om de paar honderd meter kwamen sorties, oftewel zijwegen. Daartussen werden grote vakken grond uitgegeven. Het was de bedoeling dat de elite hier buitenplaatsen en landgoederen zou aanleggen. Dit kwam niet helemaal van de grond. Toch is de zeventiende-eeuwse structuur van de weg voor het overgrote deel nog aanwezig.

Er zijn al meerdere acties ondernomen door de Stichting Wegh der Weegen om de geschiedenis van deze weg uit te dragen. Zo verscheen een boek, is een hek met de tekst Wegh der Weegen erop geplaatst en zijn 24 tegels met een uniek sortienummer, die aan weerszijden van de weg  12 sorties markeren, vereeuwigd. Ook gaf de stichting Wegh der Weegen enkele maanden geleden postzegels uit. Een succesvolle actie: honderden zegels werden verkocht.

Roggeblond

De nieuwste actie is de lancering van een biertje, met de naam Jacob’s Wegh. De naam is een combinatie van de architect van ‘de Wegh’ en zijn creatie. Het gaat om een krachtig, ongefilterd, bovengistend donkerblond bier, met een licht zoet en kruidig accent, ook wel roggeblond genoemd. Het biertje is ontwikkeld door vrijwilligers met een professionele achtergrond. Jacob’s Wegh roggeblond wordt gebrouwen in Zeist en is uitsluitend verkrijgbaar in locaties langs de Wegh der Weegen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht