Volledig scherm
Publiek kan nu tot 100 meter de hoogte de Domtoren op. © Angeliek de Jonge

Met de lift de Domtoren op, vanaf volgend jaar kan het! (dat scheelt weer 495 traptreden)

Bezoekers en toeristen kunnen vanaf zaterdag 4 april 2020 met de lift naar de top van de Domtoren. Het stadsbestuur van Utrecht heeft dat vandaag bekendgemaakt. In drie minuten sta je dan boven op de Domtoren.

Het is de bedoeling dat de personenlift alleen tussen vier uur ’s middags en negen uur ’s avonds gebruikt wordt. Tot vier uur is de aannemer aan het werk en is de bezoekerslift niet in te zetten. Tijdens de rondleidingen gaat de publiekslift naar 100 meter hoogte. Daar is sinds gisteren een speciaal uitzichtpunt ingericht waar bezoekers rond de torenspits kunnen lopen.

Directeur Utrecht Marketing Cor Jansen: ,,We hopen dat de lift vijftien personen maximaal kan vervoeren en als er rolstoelgebruikers zijn elf of twaalf.’’ Brandweer en gemeentelijke bouwinspectie zijn akkoord gegaan met het in gebruik nemen van de lift. Bij windkracht vijf of meer mag de lift overigens niet gebruikt worden.

Jansen, die blij is dat de toren een personenlift krijgt, hoopt dat nu meer mensen de mogelijkheid krijgen om de Domtoren te bezichtigen. ,,Straks kunnen ook mensen die in een rolstoel zitten of slecht ter been zijn naar boven. We krijgen veel vragen van mensen van boven de 70 jaar, die graag nog een keer boven op de Dom willen staan.’’ Om op 100 meter hoogte te komen moeten bezoekers 495 treden beklimmen.

Werkzaamheden

Het is de bedoeling dat de lift de komende jaren, wanneer de Domtoren gerestaureerd wordt, te gebruiken is, zegt coördinator Domtoren namens Utrecht Marketing, Mascha Luiten. De publiekslift is tijdelijk. ,,De lift is mogelijk vanwege de steiger en de werkzaamheden aan de Domtoren. Er staat nu een liftmast. De publiekslift bevindt zich pal naast de bouwlift. In de toren zelf is geen ruimte voor een lift. Onbekend is hoelang de lift in gebruik blijft’’, aldus Luiten. Naar verwachting duurt de restauratie van de Domtoren tot eind 2024.

Er is een extra uitstappunt op 50 meter hoogte, het punt waar de luidklokken hangen. ,,We bekijken de mogelijkheden om deze extra uitstapplek in te zetten voor speciale doelgroepen, groepsbezoek, bedrijfsuitjes en evenementen.” In de komende maanden gaat Utrecht Marketing het programma verder uitwerken.

Met de lift hoopt Utrecht Marketing meer bezoekers te trekken. Sinds de bouwwerkzaamheden is het aantal bezoekers gedaald. Veel bezoekers en toeristen denken dat de toren gesloten is, maar dat is niet het geval. In 2018 waren er 82.000 bezoekers. ,,Vooral sinds afgelopen winter toen de grote steigeropbouw plaatsvond, neemt het bezoekersaantal flink af. De eerste helft van dit jaar kamen er slechts 35.000 bezoekers’’, zegt Luiten.

Tickets

Een ticket voor een rondleiding aan de Domtoren kost 10 euro. Voor het gebruik van de lift moet extra betaald worden. Hoeveel een kaartje gaat kosten, is nog niet bekend. Het is de bedoeling dat minimaal 1,50 euro van het ticket ten gunste komt van de Stichting Utrechts EigenDom, die geld ophaalt voor de restauratie van de toren. Er komt een entree voor de lift tegenover het kantoor van de VVV op het Domplein.

Het nieuwe uitkijkpunt op 100 meter hoogte is sinds gisteren toegankelijk voor publiek. Wij namen er een kijkje! 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht