Volledig scherm
De verlichte Domtoren, waarbij de projecties bewegen op de muziek van een pianist. © Studio Mr Beam

Met deze lichtprojecties trekt de ingepakte Dom dit najaar toch de aandacht

De Domtoren wordt dit najaar op verschillende avonden fel verlicht door gekleurde projecties, die bewegen op muziek die wordt gespeeld op een vleugel op het Domplein.

Hoogtepunt van deze zogenoemde Keys of Light-avonden is vrijdag 22 november, wanneer duizenden recreatielopers de verlichte Domtoren passeren als onderdeel van een funloop door het centrum van de stad.

Tussen 15 oktober en 21 december spelen meerdere pianisten op de Keys of Light-vleugel op het Domplein en verlichten daarmee de Domtoren. In totaal wordt de toren op twaalf avonden verlicht door de bijzondere piano-installatie van de Utrechtse kunstenaar Mr. Beam. Het is voor het eerst dat de geavanceerde technologie van Keys of Light op deze schaal in Nederland wordt gebruikt. Komende dinsdag start het evenement.

De 8 kilometer lange Nedal Utrecht Night Run op 22 november is een mix van sport, fun en beleving, licht woordvoerder Remco Bruins toe. Iedere deelnemer aan de run, wellicht enkele duizenden, zorgt met een looplampje voor zijn eigen verlichting op het parcours. Dat levert die vrijdagavond een lang lint van verlichte deelnemers op in het centrum van de stad, dat past bij het concept Keys of Light.

Lichtjesspoor

Volledig scherm
In februari dit jaar was er een Night Run bij de Nedereindseplas. © Marnix Schmidt

,,De Nedal Utrecht Night Run start die vrijdagavond om 19.30 uur op de Mariaplaats”, zegt Bruins. ,,Een deel van het centrum wordt hiervoor afgezet, er zijn zo’n honderd verkeersregelaars.’’ Hij benadrukt dat de run geen wedstrijd is, maar een beleving. Er is geen tijdregistratie. Op sommige plekken onderweg zijn andere lichtanimaties te zien of treden jongleurs en vuurspuwers op. Het is voor de tweede keer dat deze Nedal Utrecht Night Run plaatsvindt, vorig jaar bij de eerste editie waren er 3700 deelnemers.

Aan de Nedal Utrecht Night Run is een goed doel verbonden. Er wordt geld ingezameld voor de Stichting Utrechts EigenDom. Het geld is bedoeld voor de restauratie van de Domtoren. Voorzitter Olav Rosenberg: ,,Wij willen met deze geweldige illuminatie van de Dom de toren vernieuwd, verbeterd en duurzaam laten terugkomen. Onze eigen Dom moet weer gaan stralen na de restauratie van vijf jaar.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht