Volledig scherm
Henny Verbeek verzorgt creatieve activiteiten voor cliënten van De Paraplu. © Boas Photo

Met een verstandelijke beperking kun je al 50 jaar naar De Paraplu in Zeist

Al vijftig jaar biedt stichting De Paraplu in Zeist recreatieve bezigheden aan aan mensen met een verstandelijke beperking. De stichting viert het halve eeuwfeest niet, maar wil wel stilstaan bij het jubileum. Vooral om aandacht te vragen voor haar werk.

Gert en Henny Verbeek uit Zeist zijn vitale zeventigers. Gert (73) zit al 40 jaar in het bestuur van De Paraplu en Henny (71) is al 49 jaar vrijwilliger bij de stichting. Ze verzorgt een van de activiteiten die op de dinsdag- en donderdagavond worden gehouden in VSO Meerklank aan de Oude Arnhemseweg.

Henny is verantwoordelijk voor creatieve activiteiten en de gezelschapsspellen. Dat doet ze eigenlijk al sinds de oprichting van de stichting. En dat onafgebroken.

Gat 

De stichting is in 1969 ontstaan vanuit een idee van Karel Gelink, de directeur van de toenmalige W.A. van Lieflandschool in Zeist. Een school voor verstandelijk beperkten. ,,Hij zag dat de leerlingen, als ze op hun 18de van school gingen, in een soort gat vielen”, vertelt Henny Verbeek. ,,Ik werkte als jonge kleuterjuf op Dennendal aan de Dolderseweg. Vervolgens ben ik bij de Van Lieflandschool terechtgekomen. Karel Gelink begon met avondactiviteiten voor de oud-leerlingen. Eerst met twee jongensgroepen en één meisjesgroep. Inmiddels hebben we ruim honderd deelnemers en 35 vrijwilligers en bieden we twee avonden per week van alles en nog wat aan.”

Quote

Het is zo fijn werken met deze mensen. Zo puur. Alle emoties zijn zo oprecht.

Henny Verbeek , stichting De Paraplu

Hoewel Henny en Gert Verbeek al enkele jaren met pensioen zijn, zetten ze zich nog wekelijks met hart en ziel in voor de stichting. ,,Waarom? Het geeft je zoveel energie”, vertelt Henny breedlachend. Dat kan haar man Gert alleen maar beamen. Al geeft hij zelf geen cursussen. ,,Ik kom regelmatig kijken. Het is zo mooi om te zien dat ze plezier hebben in wat ze doen.”

Jostiband

Dansen, theater, muziek, techniek, koken. Noem het maar op. Het kan allemaal bij De Paraplu. ,,We hebben een eigen ‘Jostiband’. Een stuk kleiner, maar ze treden regelmatig op. Bijvoorbeeld tijdens Gluren bij de Buren. Maar ook de theatergroep is heel actief”, vertelt Henny. ,,Het is zo fijn werken met deze mensen. Zo puur. Alle emoties zijn zo oprecht. Als ze vrolijk zijn, zijn ze echt uitbundig en als er verdriet is, stromen de tranen rijkelijk. En ze zijn gehecht aan ons.’'

Henny en Gert gaan in de winter altijd met vakantie. Gert: ,,Ze vragen altijd of we wel terugkomen. Natuurlijk doen we dat.”

De bezoekers komen van Abrona, Reinaerde, Biga Groep en op eigen initiatief. Op 1 en 3 oktober zijn inloopavonden. Informatie: deparapluzeist.nl

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht