Volledig scherm
Handtekeningen zetten. © ANP

Met honderd handtekeningen krijg je je idee al op de Utrechtse politieke agenda

Met slechts honderd handtekeningen kunnen Utrechters nu een onderwerp op de politieke agenda zetten. Een initiatiefvoorstel voor zo'n burgeragendering van D66-raadslid Has Bakker is vanmiddag met een meerderheid in de Utrechtse raad aangenomen.

Utrechters konden al via een burgerinitiatief een concreet voorstel aan de raad voorleggen. Hiervoor zijn 250 handtekeningen nodig. Het burgerinitiatief gaat daarmee verder dan de burgeragendering, maar vereist voor burgers relatief veel voorbereiding.

Laagdrempelig

Daarom is volgens Bakker de introductie van het nieuwe instrument niet overbodig. ,,Het is een laagdrempeliger manier om de aandacht van de politiek te trekken. Het vraagt minder van mensen dan een burgerinitiatief, maar biedt wel de mogelijkheid om invloed te hebben over waar politici het over hebben.’’

Met de burgeragendering kan een groep bewoners een onderwerp op de agenda van een raadscommissie of informatiebijeenkomst krijgen. ,,Daarmee maakt dit instrument het politieke debat toegankelijker dan voorheen”, zegt Bakker. ,,De gemeenten Almere en Breda laten zien dat dit instrument werkt.” 

De VVD en de ChristenUnie stemden tegen het voorstel. Fractievoorzitter Rachel Streefland van de ChristenUnie denkt onder meer dat de burgeragendering leidt tot een groot agendaprobleem voor de gemeenteraad. Volgens de VVD voegt de burgeragendering weinig toe omdat er al een burgerinitiatief bestaat.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht