Volledig scherm
Modeshow met honden op de catwalk in de Grote of Barbara kerk van Culemborg. © Foto Raphael Drent

Met je hondje aan het lijntje paraderen door de kerk

Trek je mooiste jurk of pak aan, neem je lievelingsdier mee en flaneer door de kerk. Een merkwaardige oproep? Leden van De Roos van Culemborg staan er niet meer van te kijken en doen vrolijk mee.

Ze zijn er inmiddels aan gewend, de 825 leden van de Culemborgse kunst-, cultuur- en gezelligheidsclub. Met grote regelmaat krijgen ze uitnodigingen voor niet-alledaagse bijeenkomsten, zeker nu de stichting dit jaar zijn eerste lustrum viert. De ideeën komen doorgaans uit de koker van voorzitter Rieks Hoogenkamp. Zo ook het evenement van zaterdagmiddag in de Culemborgse Barbarakerk.

Honden, leenhonden en een cavia

De Cat- and Dogwalk wordt er voor de tweede keer gehouden en was vorig jaar zo succesvol dat er een vervolg moest komen. Tegen twee uur druppelen de eerste deelnemers binnen: dames in bloemetjesjurken onder grote hoeden, heren in vintage kostuums of iets dat daarop lijkt. Hoewel op de uitnodiging staat dat ook katten, kanaries, apen en huisvarkens welkom zijn, houden de meesten het bij een hond. Alleen Fleur van zeven, de jongste deelnemer, heeft haar cavia bij zich. Voor wie geen hond heeft, zijn er leenhonden beschikbaar.

Met een paar korte gedichtjes over de viervoeters, voorgedragen door Hoogenkamp, en een luid gezongen Catwalk Blues door Jan Jaap Sober, is het gebeuren geopend. De microfoon is nu voor Sanne Jaspers, gestoken in kokerrok en rozenblouse. In een stoomcursus leert ze de deelnemers hoe je moet flaneren. Leergierig lopen ze hun proefrondjes door de kerkgang, al moet gezegd dat het heupwiegen zoals model Sanne dat doet niet iedereen is gegeven. 

Elkaar keffend naar het leven staan

Volledig scherm
Hilde Rutgers met haar hond Roosje. © Foto Raphael Drent

Dan zet het orgel in en gaat de parade van start. Soms dreigt het even mis te gaan als hondjes elkaar keffend naar het leven staan, maar alle deelnemers halen uiteindelijk zonder kleerscheuren de eindstreep van het 200 meter lange parcours. Winnaar is Hilde Rutgers met roosjes op haar hoed en op haar jurk en bovendien een hondje dat Roosje heet. Hoe toepasselijk wil je het hebben?

Rieks Hoogenkamp, een actief ogende zeventiger, is blij met het succes van deze ‘Ascot van Culemborg’ en belooft het publiek volgend jaar een nieuwe editie. De emeritus predikant stond vijf jaar geleden aan de wieg van de stichting De Roos, waarvan de doelstelling volgens de statuten luidt: ‘het stimuleren van beeldende kunst, muziek en literatuur in de driehoek kerk, cultuur en samenleving, dit in de ruimste zin van het woord’. 

Quote

Een excentriek feestje als dit is bedoeld als gemeen­schaps­vor­men­de activiteit op toeganke­lijk niveau.

Rieks Hoogenkamp

Maar past deze parade wel in die doelstelling? Hoogenkamp vindt van wel. ,,Een excentriek feestje als dit is bedoeld als gemeenschapsvormende activiteit op toegankelijk niveau.” Ook voor het grote ledenaantal heeft hij een verklaring. ,,Mensen kopen slechts één keer een aandeel van 25 euro en blijven voor altijd lid, of zoals wij ze noemen aandeelhouder.” 

Echtgenote Jeltje, vanmiddag met hoed en feestjurk omdat ze meeflaneert, is eveneens actief voor de club. Zij is beeldend kunstenaar en maakt onder meer spiritueel getinte schilderijen. Ook honden en katten schildert ze graag. De hoofdprijs voor de Cat- and Dogwalk is een werkje van haar hand, uiteraard met een afbeelding van een hond. Over haar man, met wie ze al meer dan 50 jaar getrouwd is, zegt ze: “Hij is hier dag en nacht mee bezig en doet het vooral om mensen te verbinden.”

Muzikaal schransen met Koninklijke muziek

Volledig scherm
© Foto Raphael Drent

In het kader van het eerste lustrum is naast de hondenparade nog meer gaande in de 17e-eeuwse kerk. ‘Muzikaal schransen met Koninklijke muziek’ staat op het programma voor het einde van de middag. In een zijbeuk staan lange gedekte en versierde tafels opgesteld. Het echtpaar Hoogenkamp noemt het aangekondigde driegangendiner het hoogtepunt van de festiviteiten. ,,De kok laat zich inspireren door de eeuwenoude omgeving en elke gang wordt ingeleid met een eetlustopwekkend gedicht, zoals gebruikelijk bij De Roos.” Het Utrechtse koor Trajecti Voces zingt hoofse Engelse muziek van rond 1600.

En dan is er de expositie Boven de Kronen. Met kronen worden hier de kroonluchters bedoeld. Hoog daarboven, onder het dak van de kerk, is een hangende expositie met werk van internationale kunstenaars ingericht. Onder hen ook twee Culemborgers, Annelies van Sterkenburg en Bart Ensing. Van Jeltje Hoogenkamp was het idee om ligstoelen in de kerk te zetten. ,,Dan kun je lekker onderuitgezakt naar boven kijken en optimaal genieten.” 

De expositie blijft tot en met 7 juli en is alle dagen te bezichtigen tussen 13.00 uur en 17.00 uur.

Volledig scherm
© Foto Raphael Drent

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht