Volledig scherm
Ondanks de kou en de regen zat de stemming er goed in op het Bevrijdingsfestival in Park Transwijk. © Angeliek de Jonge

Met warme jas, poncho's en sjaals de vrijheid vieren in Park Transwijk

Bijna alle bevrijdingsfestivalbezoekers doken vanmorgen in de wintergaderobe om hun warme jassen, mutsen en sjaals tevoorschijn te halen. De organisatie deelde poncho's uit. Dus de bezoekers van het festival in het Park Transwijk in Utrecht hadden het niet koud en werden ook niet nat.

Volgens woordvoerder Eveline Mulckhuyse van het Bevrijdingsfestival is het door het slechte weer minder druk dan vorig jaar, toen het festival verspreid over de dag 45.000 bezoekers trok. ,,We hebben het festivalterrein ook niet hoeven afsluiten omdat het vol was.’’

Een van de hoogtepunten van het festival noemt Mulckhuyse het openingsoptreden van Kraantje Pappie. ,,Het veld voor het hoofdpodium stroomde om 13.00 uur vol. Het dak ging eraf.’’ De festivalgangers wapenen zich volgens Mulckhuyse niet alleen met warme kleding tegen de kou. ,,Bezoekers houden zich dansend warm en we hebben op de valreep nog warme chocolademelk kunnen regelen.’’

Volledig scherm
Britt, Michal, Leff en Dimitry. © Angeliek de Jonge

De drie jaar oude Leff is door zijn ouders Dimitry en Michal, vriendin Britt is ook mee, dik ingepakt. Hij heeft zelfs oorwarmers op. Hij is ondanks zijn jonge leeftijd een ervaren festivalbezoeker. ,,Toen hij vier maanden oud was, stonden we al met z'n drieën op het bevrijdingsfestival‘’, zegt zijn vader Dimitry. ,,En toen hij zes maanden was, zijn we naar een vijfdaags festival in Duitsland geweest. Hij vindt het prachtig. We komen hier ieder jaar. We hebben hem zelfs iets over de bevrijding kunnen vertellen. Bij de dodenherdenking was hij ook twee minuten stil.”

Volledig scherm
Esme en Geneve. © Angeliek de Jonge

Esmé en Geneve hebben net roze poncho's aangetrokken. Esmé heeft eigenlijk geen rekening gehouden met wind, hagel en regen. ,,Daar heb ik niet bij stil gestaan. Maar het maakt me ook niet zo veel uit. Het gaat vandaag om de vrijheid. Ik vind dat we daar meer bij stil moeten staan. Ik zet ieder jaar een berichtje op Facebook dat we onze vrijheid moeten vieren. In mijn omgeving zijn er mensen die de betekenis achter 4 en 5 mei niet kennen. Dat kan niet, vind ik.”

Volledig scherm
Jamy en Brayton. © Angeliek de Jonge

Vorig jaar stonden ze anderhalf uur puffend van de warmte in de rij, maar kwamen er niet in. Het festival was vol. Met het gure weer van dit jaar komen ze gemakkelijk binnen. Jamy en Brayton uit Houten liggen lekker in het dan nog droge gras. Jamy: ,,Ik heb wel wat extra kleding aangedaan en we zijn maar met de auto gegaan. Als de zon schijnt is het lekker. Zo is het wel uit te houden.”

Volledig scherm
Xander, Miranda en Steven. © Angeliek de Jonge

De drie vrienden Xander, Miranda en Steven uit Utrecht laten zich niet tegenhouden door een beetje regen en wind. Ze komen ieder jaar naar het bevrijdingsfestival in Utrecht. Ze houden zich droog met een stuk plastic. ,,Nee, koud hebben we het ook niet”, beweert Xander. ,,Het is lekker zo en we hebben een deken bij ons. Het weer krijgt ons er niet onder. We gaan ieder jaar en dus ook dit jaar. Weer of geen weer.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht