Meubelmaker maakt muziekdoosjes van omgevallen boom

VideoEr is niet alleen bankje voor de burgemeester van gemaakt, de plataan die in 2013 op de Bemuurde Weerd in Utrecht in het water viel, is inmiddels ook de 'grondstof' geweest voor honderden muziekdoosjes.

Meubelmaker en houtbewerker Rob de Looff heeft in bijna een jaar tijd ruim 900 muziekdoosjes van gevelde bomen gemaakt en verwacht nog voor het einde van het jaar duizend exemplaren af te hebben. De plataan werd groot nieuws in Nederland toen die in 2013 op de Bemuurde Weerd in het water stortte en in zijn val een flink stuk kademuur meenam. De muur is weer hersteld.

De gemeente gaf de gesneuvelde boom uit 1950 aan stichting Tafelboom, die van allerlei bomen die in Utrecht het loodje leggen, tafels of banken bouwt. Ook het hout van de plataan werd gebruikt voor meubelstukken.

De Looff, die samen met een aantal andere houtbewerkers een atelier heeft aan de Europalaan, snuffelt net als zijn collega-houtbewerkers regelmatig in de werkplaats van de Tafelboom naar geschikt hout en vond daar ook de plataan van de Bemuurde Weerd. Hij nam wat resthout van de boom mee en maakt er muziekdoosjes van. Die zijn nu onder meer te koop bij Museum Speelklok en het Muzieklokaal, vlakbij de plek waar de boom in 2013 sneuvelde.

Quote

Het is heel licht hout. De plataan klinkt erg goed

Rob van Hooff

Vitrine
Van hetzelfde plataanhout bouwde De Looff voor het Muzieklokaal ook een vitrine waarin de muziekdoosjes uitgestald worden. De doosjes in deze vitrine spelen allemaal een klassiek werk. Van Hoof was tot voor kort meubelmaker en begon eerder dit jaar met de bouw van de muziekdoosjes om extra inkomsten te genereren. 

Inmiddels is hij fulltime bezig met de productie van muziekdoosjes. Ook het hout van de eeuwenoude iep uit het Moreelsepark gebruikte hij daarvoor. Volgens De Looff is de plataan van de Bemuurde Weerd ook erg geschikt. ,,Het is heel licht hout. De plataan klinkt erg goed.''

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht