Volledig scherm
Micha Torcque woont in de buurt van Park Kokkeboogaard in Nieuwegein. Het park wordt slecht onderhouden en kan nodig een opfrisbeurt gebruiken. Micha ziet een fris park voor zich voor jong en oud. © Koen Laureij

Micha wil van Nieuwegeins park ‘urban’ sportplek maken

Maak van het sterk verwaarloosde Park Kokkebogaard in de Nieuwegeinse wijk Zuilenstein een aantrekkelijk Urban Athletes Park. Een plek waar mensen dagelijks in de buitenlucht kunnen sporten. Met die wens werd Nieuwegeiner Micha Torcque deze week op het stadshuis ontvangen.

Het is een doorn in het oog bij Micha Torcque, die op een steenworp afstand van het park woont. Als sporter traint hij er weleens, maar hij mist toestellen en onderdelen in de buitenlucht om de juiste oefeningen te kunnen doen. „Aan onderhoud gebeurt er heel weinig in ons buurtparkje en dat is zonde”, vindt Torcque.

Onderhoudsbeurt

Quote

Het gaat mij er vooral om het park te laten opknappen en het een functie te geven waar iedereen zich prettig bij voelt

Micha Torcque

Park Kokkebogaard in Zuilenstein bestaat sinds begin jaren zeventig en heeft veel windbloemen en fruitbomen. Ook zijn er enkele speelplekken voor kinderen, maar die zijn verouderd. „Het groen mag er een flinke onderhoudsbeurt krijgen, het onkruid woekert en het stenen speelveldje in het park is onveilig geworden. Het is het allemaal niet. Waarom maken we er niet een heel mooi park van voor freerunners en beoefenaars van calisthenics. Het Nieuwegein Urban Athletes Park.”

Torcque traint zelf graag ook buiten. „Ik zie een park voor me voor jong en oud. Calisthenics is een sporttrend in de openlucht die steeds populairder wordt in Nederland. Je traint met bijvoorbeeld grote autobanden, een stormbaan of een uitgebreid klimrek met allerlei onderdelen erop.” Er zijn momenteel dertien calisthenicsparken in Nederland, waarvan het grootste Urban Athletes Park in Alphen aan den Rijn staat. Maar voor Torcque hoeft het niet zo groot te worden als in Alphen. „Met een paar onderdelen ben je er al. Het gaat mij er vooral om het park te laten opknappen en het een functie te geven waar iedereen zich prettig bij voelt. Ook de hondenbezitters, die nu vooral in het park hun hond uitlaten. Het park met het groen en de speelveldjes moet opgeknapt worden. Voor hondenbezitters moet duidelijk zijn waar honden hun behoefte kunnen doen.”

Maart

Als het aan Torcque ligt, gaat het Urban Athletes Park Nieuwegein in maart volgend jaar open. „Vlak voor de zomer. Dat zou mooi zijn.” De gemeente Nieuwegein staat positief tegenover het idee van de Nieuwegeiner. Na de zomervakantie praat die opnieuw met de gemeente Nieuwegein over de vervolgstappen voor Park Kokkebogaard.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht