Volledig scherm
In de Waterstraat in Utrecht is een middeleeuwse kelder gevonden. © Indra Jager

Middeleeuwse kelder gevonden in Utrechtse Waterstraat

Tijdens de sloop van huisnummers 5 en 7 aan de Waterstraat in Utrecht is een archeologische vondst gedaan. Onder een betonnen plaat werd een kelder gevonden. Deze stamt vermoedelijk uit de 14de of 15de eeuw.

Midden op de bouwplaats loopt een trap de grond in. Deze leidt naar de kelder. Volgens de eigenaar van VGB bouw, het aannemersbedrijf dat de bouw in handen heeft, heeft de vorige bewoner de kelder via de trap volgegooid met puin en vuil. ,,De trap was dichtgemetseld en er is een betonnen plaat op gegooid. Die lag daar al dertig of veertig jaar op.’’

Archeologen

Het bedrijf had geen weet van de kelder, maar stuitte erop tijdens het graven. Er werden archeologen van de gemeente bijgehaald, die de touwtjes verder in handen hebben. ,,De gemeente brengt alles in kaart. Het is uiteindelijk aan hen wat er met de kelder gebeurt.”

De bouw is niet stilgelegd, maar er wordt om de kelder heen gewerkt. Morgen komen er weer archeologen van de gemeente langs. ,,Dan kijken we weer verder.” Op de bouwplaats stonden voorheen twee huizen. VGB bouw maakt hier plaats voor twaalf appartementen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht