Volledig scherm
Molenaar Erik Stoop bij de Middelste Molen. © Marnix Schmidt

Middelste Molen Cabauw mag niet meer draaien; restauratie van 3 ton nodig

De historische Middelste Molen in Cabauw is stilgezet. De traditionele ijzeren roeden van de wieken zijn in zo’n slechte staat dat de molen niet meer kan draaien. 

Nadat de eerste gebreken naar voren kwamen, is de molen door specialisten onderzocht. Toen bleek dat de ijzeren roeden op de wieken in slechte staat waren. De molen is in overleg met de molenaars stilgezet. Inmiddels wordt er een restauratieplan opgezet. Het herstel van de molen kost zo’n 300.000 euro. 

Naast de roeden moet er ook aan andere onderdelen van de molen gewerkt worden. Zo dreigt de molen scheef te zakken door grondwaterstromen en is er houtworm aangetroffen. Ook heeft de Middelste Molen te kampen met de bonte knaagkever en moeten er werkzaamheden aan het bovenhuis worden verricht. 

Alarmklok

Waar de benodigde 300.000 euro voor de restauratie vandaan moet komen is nog niet bekend. ,,Overal waar we kunnen zullen we de alarmklok luiden. Dat doen we lokaal, regionaal en als het lukt zelfs landelijk. Het mag niet zo zijn dat een eeuwenoud icoon van de polderbemaling in Nederland verloren gaat”, aldus Paul Vesters, erfgoedspecialist bij Utrechts Landschap. 

De Middelste Molen is een van de vier molens in Nederland die nog originele ‘Potroeden’ heeft. De firma Pot leverde de ijzeren balken voor de wieken vanaf 1860. Voor die tijd werden de roeden van hout gemaakt. 

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht