Volledig scherm
Verkeersdrukte op de Graadt van Roggenweg © Marnix Schmidt

Miljoenen autokilometers minder in Utrecht: hoe kan dat?

Hoe berekent de gemeente Utrecht hoeveel autokilometers per dag in de stad worden gereden? Daar draait het om in de juridische strijd tussen de Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht en de gemeente. Komende week treffen beide partijen elkaar voor de Raad van State.

Om de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) in de stad te berekenen wordt gekeken naar het gas- en elektriciteitsverbruik en het aantal autokilometers dat dagelijks wordt gereden.  Voor 2006 kwam Utrecht uit op ruim vier miljoen autokilometers per dag. In 2013 zou er dagelijks 2,5 miljoen kilometers worden gereden door autoverkeer in de stad.

Quote

Met de documenten die de gemeente verstrekt heeft, valt met geen mogelijk­heid te verklaren hoe de gemeente voor 2013 ruim 40 procent lager uitkomt dan voor vóór 2006.

Kees van Oosten

Kees van Oosten van de Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht noemt dit ‘schoonrekenen’ en vroeg de gemeente inzage in de berekeningen. ,,Utrecht is een snelgroeiende stad, het autoverkeer neemt jaarlijks toe. Het is totaal ongeloofwaardig dat de gemeente voor 2013 aanzienlijk lager uitkomt dan voor vóór 2006.’’ Door de cijfers naar beneden bij te stellen, wordt de deur volgens Van Oosten opengezet voor woningbouw en meer verkeer.

Nadat de gemeente liet weten geen onderliggende cijfers te hebben, stapte Stop Luchtverontreiniging Utrecht  naar de rechtbank Midden-Nederland. De rechtbank stelde echter dat de gemeente voldoende informatie had verstrekt. 

Van Oosten neemt geen genoegen met de uitspraak van de rechtbank en stapt nu naar de Raad van State, de hoogste instantie voor bestuurlijke zaken in Nederland. ,,Met de documenten die de gemeente verstrekt heeft, valt met geen mogelijkheid te verklaren hoe de gemeente voor 2013 ruim 40 procent lager uitkomt dan voor vóór 2006.’’

Van Oosten denkt dat er wel degelijk onderliggende cijfers zijn. ,,Dat de gemeente blijft weigeren inzage in de berekeningen te geven versterkt bij ons de verdenking dat de gemeente de schijn wil wekken een klimaatvriendelijke beleid te voeren, terwijl daar geen sprake van is.’’

De zaak bij de Raad van State in Den Haag dient woensdag. Een uitspraak volgt doorgaans zes weken later.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht