Volledig scherm

'Miljoenen verloren aan Marokkanen-projecten'

UpdateDe 22 zogenaamde Marokkanen-gemeenten, steden die problemen hebben met Marokkaanse jongeren, ontvingen de afgelopen drie jaar 33 miljoen euro subsidie. Maar het blijkt weggegooid geld, concluderen deskundigen. ,,Er zijn geen concrete resultaten geboekt," zeggen zij in het actualiteitenprogramma EenVandaag.

Er is geen landelijke aanpak van de overlast door Marokkaanse jongeren, dus moeten de gemeenten zelf bepalen hoe ze de miljoenen aan subsidie besteden. ,,Veel gemeenten beginnen daarom projecten waar al van is bewezen dat ze niet werken," zegt Joanne van der Leun, hoogleraar Criminologie aan de Universiteit Leiden.

Zo ontving de gemeente Helmond de afgelopen jaren tonnen aan subsidie en pompte dat in een project voor gezinscoaches. Deze gezinscoaches werden aangesteld door Marokkanen, die eerder zelf voor overlast in de stad zorgden. Het project mislukte geheel, want de Marokkaanse coach helpt de hangjongeren met het kwijtschelden van boetes en proces-verbalen. ,,Als we een boete niet willen betalen, gaan we naar de coach," aldus één van de Helmondse hangjongeren in de uitzending.

Ondanks dat EenVandaag inwoners van Helmond aan het woord laat die gebukt gaan onder de terreur van de Marokkaanse jeugd, ontkent de gemeente Helmond dat de projecten rond de jongeren mislukt zijn. ,,De jongeren vertonen geen extreem gedrag meer. Het is onverwacht succesvol," volgens de gemeente. (DHE/AK)

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht