Volledig scherm
De melkkoeien worden naar binnengehaald. Een beeld dat in het buitengebied van Driebergen steeds minder te zien is. © Foto M. Schothorst

Minder boeren en meer natuur in buitengebied Driebergen

Het buitengebied van Driebergen kent steeds minder agrariërs. De afgelopen vijf jaar zag de gemeente Utrechtse Heuvelrug het aantal afnemen van 32 in 2015 naar 24 nu. De nog aanwezige landbouwbedrijven breiden zich wel wat uit, maar er komt door het vertrek van de boeren steeds meer natuur bij. De gemeente verwacht dat het aantal boeren nog verder zal afnemen.

De informatie komt uit het Bestemmingsplan Buitengebied Driebergen waar de gemeente de afgelopen jaren aan heeft gewerkt. Een update van het bestemmingsplan was nodig. Het stamde namelijk nog uit de periode dat Driebergen een zelfstandige gemeente was. Op 1 januari 2006 ging Driebergen op in de fusiegemeente Utrechtse Heuvelrug.

Broekbergen

Opmerkelijk is dat het landgoed Broekbergen, dat in het buitengebied van Driebergen ligt, een eigen bestemmingsplan krijgt. Broekbergen, een voormalig klooster, is al langer onderwerp van gesprek. De eigenaren willen op het landgoed woningen en kantoren bouwen en in het oude klooster zorgwoningen realiseren. Vanwege deze plannen heeft de gemeente ervoor gekozen een afzonderlijk bestemmingsplan voor het gebied op te stellen.

Voor buitenplaats Lindenhorst aan de Hoofdstraat in Driebergen wil de gemeente verdere bebouwing toestaan. Het onderkomen van Youth for Christ staat al bijna twee jaar te koop.

Natuurgebiedjes

Tijdens het opstellen van het bestemmingsplan is ook geïnventariseerd hoeveel natuurgebiedjes het buitengebied telt. In totaal heeft de gemeente er twaalf gebieden de bestemming natuur gegeven. Daar komt bij dat de gemeente geen nieuwe bedrijvigheid meer toestaat die zorgt voor een verhoging van de stikstofuitstoot. Volgens het college is er wel ruimte voor nieuwe initiatieven op bestaande agrarische bedrijven, zoals een coöperatieve boerderij die alleen produceert voor de leden. Aan de Veen Lane in het gebied zit een boer die belangstelling heeft in het oprichten van een coöperatie.

Aan het 1500 pagina’s tellende boekwerk is enkele jaren door de gemeente gewerkt en wordt op 17 februari door de gemeenteraad behandeld.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht