Volledig scherm
PREMIUM
Gerard Klein Hofmeijer aan het werk met een messing plaat © Marnix Schmidt

Miniatuurbouwer zoekt perfectie in de details

Utrechter Gerard Klein Hofmeijer is miniatuurbouwer. Zijn werk is nu ontdekt in de VS. Een galerie in Hastings-on-Hudson toont vanaf zaterdag twee iconische gevels.

Quote

Ik hou van het fröbelen met mijn handen. Als je kleine dingetjes maakt, heb je er vat op

Gerard Klein Hofmeijer

In New York en de Hudson Valley wordt Utrechter Gerard Klein Hofmeijer (61) gezien als een pleitbezorger van de Nederlandse architectuur. Het viel de Amerikanen op dat de achttien miniaturen van (monumentale) woningen en boerderijen, die Klein Hofmeijer sinds 2002 heeft gemaakt, het Nederlandse architectonisch erfgoed weerspiegelen. In woningen in de Hudson Valley,een kolonie gesticht door Nederlanders, zijn dezelfde kenmerken terug te vinden.

Voor Galerie D.Thomas Fine Miniatures in Hastings-on-Hudson was deze parallel tussen Nederland en de Hudson Valley aanleiding om twee iconische gevels van Klein Hofmeijer te exposeren. Het gaat om de gevel van het beroemde grachtenpand op het bekende schilderij 'het Straatje' van Vermeer en om de gevel van een pand aan de Leliegracht in Amsterdam. Het kan zorgen voor een commerciële doorbraak voor de Utrechter (de prijs is 4.500 dollar per gevel), die sinds 2001 miniatuurbouwer van beroep is.

Imposant
De twee gevels heeft Klein Hofmeijer in het afgelopen anderhalf jaar gemaakt. Minstens zo imposant zijn de boerderijen en woningen, die hij daarvoor in opdracht van de eigenaren minutieus heeft nagemaakt op een schaal van 1:87 tot maximaal 1:65. Aan het pand de Heimstede in Doorn heeft hij anderhalf jaar gewerkt. Tot in de kleinste details is het huis nagebouwd. ,,Een ingewikkeld huis met 55 ramen en deuren. Elk stukje vraagt de juiste maat'', herinnert hij zich.

Tekst gaat door onder de foto.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht