Volledig scherm
Protest vanaf de brug © AD

Minimaal drie nieuwe bruggen over Utrechtse Merwedekanaal, woonbootbewoners balen

Over het Utrechtse Merwedekanaal komen minimaal drie nieuwe drie bruggen voor fietsers en voetgangers. Woonbootbewoners, watersporters en bewoners van Rivierenwijk zijn fel gekant tegen deze nieuwe oeververbindingen.

De drie bruggen staan in de zogenoemde ‘bruggenstudie’ van de gemeente Utrecht. Deze studie geeft antwoord op de vraag hoeveel en waar bruggen moeten komen om de nieuwe stadswijk die langs het Merwedekanaal moet verrijzen, te bereiken. 

Voor de bruggen moeten drie woonschepen wijken. Over vijf jaar wordt mogelijk nog een vierde fiets- en loopbrug aangelegd. Deze brug gaat ten koste van een woonark.

De aanleg van nieuwe bruggen voor de wijk die op het terrein langs het Merwedekanaal (de Merwedekanaalzone) moet komen, is omstreden. Volgens het Stedelijk Utrechts Woonschepen Overleg is de nut en noodzaak van de verbindingen niet bewezen. De belangenclub stelt dat de huidige bruggen over het kanaal volstaan.

Protest

Gebruikers van het Merwedekanaal, zoals roeiverenigingen en de zeeverkenners, en bewoners van Rivierenwijk protesteerden eerder dit jaar samen met woonbootbewoners. Wijkbewoners vrezen dat extra bruggen tot meer brom- en fietsverkeer door Rivierenwijk leidt. Watersporters zien in de nieuwe bruggen onoverkomelijke hindernissen.

Jacoline Holdijk van het Stedelijk Utrechts Woonschepen Overleg noemt de bruggennotitie ‘waardeloos’. ,,We hadden niet kunnen bevroeden dat het zo erg zou zijn. De gemeente wil drie en misschien wel vier bruggen aanleggen en daar moeten vier woonarken voor verdwijnen. Aanvankelijk was er sprake van drie, maar als donderslag bij heldere hemel is daar nu een vierde ark bijgekomen.’’

Het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om minimaal drie bruggen aan te leggen wordt eind deze maand op twee informatieavonden toegelicht. Holdijk en de andere tegenstanders hebben hun hoop gevestigd op de gemeenteraad die eind dit jaar het laatste woord heeft.

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht