Volledig scherm
Minister Lodewijk Ascher. © ANP

Minister Ascher bezorgd om Utrechtse moskee

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken maakt zich zorgen over een fundamentalistische moskee in de Utrechtse wijk Overvecht, meldt NRC Handelsblad. De Al Fitrahmoskee zou kinderen opvoeden met een afkeer van de Nederlandse maatschappij en onverdraagzaamheid uitdragen.

Uit onderzoek van de krant blijkt dat leden van de moskee gematigde moslims aanspreken op 'on-islamitisch' gedrag. Ze proberen te voorkomen dat kinderen op de basisschool naar muziek luisteren, films te zien krijgen of meedoen aan cultuureducatie.

Imam Suhayb Salam vindt dat moslims 'afschuw' moeten hebben van ongelovigen. ,,Ook al is dit misschien niet onwettig, het is volstrekt ongewenst en ook dan kunnen we actie ondernemen", zegt Asscher in een reactie.

Onwettig
,,Mensen worden onder druk gezet vanwege de manier waarop zij hun geloof invullen, vanwege de individuele keuzes die ze maken. Onverdraagzaamheid wordt uitgedragen. Ook al is dit misschien niet onwettig, het is volstrekt ongewenst en ook dan kunnen we actie ondernemen'', stelt Asscher.

,,Ik verafschuw dit gedachtegoed waarbij mensen worden aangezet zich af te keren van onze samenleving en daardoor de toekomst van hun kinderen in ons land belemmeren'', vervolgt hij.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht