Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) bracht eind vorig jaar samen met Koning Willem-Alexander een bezoek aan de in aanbouw zijnde compacte wijk Veemarkt.
Volledig scherm
Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) bracht eind vorig jaar samen met Koning Willem-Alexander een bezoek aan de in aanbouw zijnde compacte wijk Veemarkt. © ANP

Minister Ollongren gaat in gesprek met Utrecht over woningbouw in polder Rijnenburg

D66-minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat met Utrecht in gesprek over de mogelijkheid om op grote schaal woningen te bouwen in de polder Rijnenburg, in de hoek van de A12 en de A2. Met die toezegging van de minister is de motie van het CDA en de VVD om woningbouw op deze plek af te dwingen voorlopig van tafel. 

De motie – waarschijnlijk door een Kamermeerderheid gesteund – die de partijen dinsdagmiddag in stemming zouden brengen, draagt de minister niet alleen op in overleg te gaan met de stad over woningbouw in Rijnenburg, maar indien nodig ook haar bevoegdheid te gebruiken de stad een zogenoemde aanwijzing te geven. Hiermee kan ze de gemeente dwingen het beleid aan te passen. 

Volgens het CDA was er ‘best wel weerzin’ bij de minister voor deze maatregel. Het is een verstrekkend middel omdat het Rijk ingrijpt in een lokale aangelegenheid. Ollongren heeft het CDA en de VVD daarom gevraagd de motie aan te houden met daarbij de toezegging dat ze op basis van de motie ‘graag’ in gesprek gaat met Utrecht.

Voor 15 september laat de minister de Tweede Kamer weten wat deze gesprekken hebben opgeleverd. De indiener van de motie, CDA-Kamerlid Erik Ronnes, zegt dat de partijen ‘dan alsnog kunnen besluiten de motie in te dienen als ze niet tevreden zijn met de uitkomst’.

Woningnood

Volgens het CDA en de VVD verdient de bouw van huizen in een tijd van woningnood voorrang boven de huidige plannen van Utrecht om de polder voorlopig (in ieder geval tot 2030) in te richten als energielandschap. In het voorstel van de Utrechtse GroenLinks-wethouder Lot van Hooijdonk wordt ruimte gemaakt voor elf windmolens en 220 hectare aan zonnepanelen.

Volgens de grondeigenaren, verenigd in een consortium, biedt het huidige voorstel van de wethouder onvoldoende ruimte om gefaseerd te beginnen met woningbouw. Worden de plannen niet aangepast, dan hoeft Utrecht niet te rekenen op hun medewerking om het energielandschap te ontwikkelen.  

Het college van burgemeester en wethouders heeft nog geen beslissing genomen of ze de polder na 2030 wil gebruiken voor woningbouw. De ontwikkelaars denken dat er zo’n 20.000 tot 25.000 woningen passen in het gebied, maar goede infrastructuur ontbreekt in de polder. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht