Volledig scherm
© ANP

Minister staat Utrechts experiment met wietclub niet toe

UpdateDe Utrechtse plannen om in clubverband en onder toezicht van de gemeente of overheid cannabis te kweken, lijken definitief van de baan. CDA-minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) staat deze zogenoemde stichting Social Cannabis Club niet toe.

Dat zei hij vanmiddag tijdens een Kamerdebat over het coffeeshopbeleid. In het regeerakkoord is afgesproken dat de overheid een proef met gereguleerde wietteelt wil toestaan in zes tot tien gemeenten in Nederland. Uit het experiment moet blijken of de criminaliteit in die gemeenten afneemt en of de wiet minder schadelijke stoffen bevat dan nu het geval is.

Volgens Grapperhaus komt er één uniform experiment van enkele gereguleerde coffeeshops, waarbij er géén ruimte is voor lokale initiatieven. Dat laatste wil de Utrechtse wethouder Victor Everhardt (D66) met de Social Cannabis Club juist wel, om te kunnen onderzoeken wat het beste werkt. Eerder haalde Everhardt met deze plannen al bakzeil bij voormalig minister Ivo Opstelten (VVD). 

Een motie van SP, PvdA en GroenLinks om wel lokale diversiteit toe te staan, werd vorige week door een meerderheid in de Tweede Kamer weggestemd. Ook de fractie van D66 stemde tegen. Terwijl juist de democraten in Utrecht al jaren - samen met een meerderheid in de raad -  de plannen van een lokale cannabisclub bepleiten.  

Spijtig

Volledig scherm
Victor Everhardt © Marnix Schmidt

Everhardt vindt het spijtig dat het experiment één smaak dreigt te gaan worden’. „Want dan ga je voor één anker liggen. Onze inzet samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is juist om meerdere wegen te bewandelen, zodat we weten wat wel en niet werkt. Het voorstel voor de cannabisclub heb heb ik jaren geleden al gedaan. Het lijkt me nog steeds een mooi model om te toetsen.” 

De wethouder blijft in gesprek met Grapperhaus over de opzet van het experiment. De minister hoopt over ongeveer zes maanden met een voorstel te komen. „Het is niet zo dat we nu afhaken, omdat het erop lijkt dat er één model komt. Ik blijf het interessant vinden.” Everhardt hoopt vooral dat door de regulering van de coffeeshops problemen met de gezondheid van gebruikers worden voorkomen. 

Het blijft sowieso de vraag of Utrecht mee kan doen met het experiment. In welke plaatsen en op welke manier dat gehouden wordt, daarover moet een adviescommissie zich gaan uitspreken. Deze commissie wordt in de komende maanden opgetuigd. Het is de bedoeling dat gemeenten worden geselecteerd van verschillende samenstelling, verspreid over het land. Zo’n dertig gemeenten hebben zich aangemeld. 

Meer over Utrecht? Schrijf je in voor onze nieuwe dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht