Volledig scherm
Minister Stientje van Veldhoven (D66, Wonen) © ANP

Minister: Utrecht dwingen woningen te bouwen in Rijnenburg gaat te ver

Minister Van Veldhoven (D66, Wonen) gaat Utrecht niet dwingen woningen te bouwen in de polder Rijnenburg. De bewindsvrouw wil wel de verzekering dat de gemeente tot 2040 voldoende nieuwe huizen kan realiseren. Dat zei ze vanmiddag in een debat in de Tweede Kamer. 

CDA-Kamerlid Erik Ronnes wil dat het kabinet de gemeente Utrecht desnoods dwingt woningen te bouwen in Rijnenburg. De gemeente heeft de polder tussen De Meern en Nieuwegein voorlopig aangewezen als plek voor windmolens en zonnepanelen. Woningbouw is op termijn niet uitgesloten.

Van Veldhoven erkende dat de nood op de woningmarkt hoog is. ,,Maar een aanwijzing is een stap te ver.’’ De minister zegde wel toe met Utrecht in gesprek te gaan om te horen of er voldoende locaties zijn voor woningbouw zonder Rijnenburg. 

De motie van het CDA om Utrecht te dwingen lijkt niet op een meerderheid te kunnen rekenen in de Tweede Kamer. De stemming is volgende week dinsdag. 

Verbaasd

De oproep van CDA-Kamerlid Erik Ronnes heeft de Utrechtse wethouder Klaas Verschuure (D66) verbaasd. ,,Niemand hoeft mij te overtuigen dat er sprake is van woningnood. Ik doe elke dag mijn stinkende best daar iets aan te doen. Maar de eenzijdige aandacht voor Rijnenburg begrijp ik niet.’’ Bouwen in de polder is voor de lange termijn, zegt de wethouder. ,,Ik sluit niet uit dat we in de polder Rijnenburg gaan bouwen, maar niet nu.’’ 

Quote

Ik sluit niet uit dat we in de polder Rijnenburg gaan bouwen, maar niet nu

Klaas Verschuure,wethouder

Volgens Verschuure is Utrecht er meer bij gebaat dat het Rijk maatregelen neemt om de woningbouw die stil is komen te liggen door de PFAS- en stikstof-problematiek, weer op gang te brengen. ,,In Utrecht staan meerdere projecten in de ijskast.’’ Om bestaande nieuwbouwplannen in de stad te realiseren, zijn ook flinke investeringen in de infrastructuur nodig, stelt Verschuure. ,,Dat is veel urgenter dan Rijnenburg.’’ 

Samen met gemeenten in de regio zoekt Utrecht plek voor 130.000 tot 140.000 woningen. De verzekering dat dit aantal voor 2040 wordt gehaald, kan Verschuure de minister nog niet geven. ,,Nogmaals, we doen onze stinkende best.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht