Volledig scherm
Minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken stelt de provincie Utrecht onder verscherpt toezicht. © ANP

Minister verliest zijn geduld en stelt provincie Utrecht onder verscherpt toezicht

De provincie Utrecht staat onder verscherpt toezicht van het Rijk. Minister Knops van Binnenlandse Zaken grijpt in omdat de provincie voor het derde jaar op rij de jaarrekening te laat dreigt in te leveren. Dat heeft de minister de Tweede Kamer laten weten.

De provincie Utrecht kampt nog altijd met de problemen die zich rond de jaarrekening over 2017 voordeden. Deze werd anderhalf jaar te laat door de accountant goedgekeurd omdat 12,2 miljoen euro die was uitgegeven aan de Uithoflijn niet kon worden verantwoord. De jaarrekening van 2018 liep hierdoor ook veel vertraging op.  De extra controle op de jaarrekening 2017 kostte de provincie ongeveer 1,5 miljoen euro.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken houdt toezicht op de financiën van de Nederlandse provincies. Volgens minister Knops bleek hem eind vorig jaar dat de jaarrekening 2018 van de provincie Utrecht niet op korte termijn kon worden vastgesteld en dat er risico’s ontstonden voor een tijdige afronding van de jaarrekening 2019. 

Deadline 15 juli

Het verscherpte toezicht houdt onder meer in dat de provincie geregeld moet overleggen met de op een na hoogste ambtenaar van het ministerie van Financiën. De stukken over 2019 moeten voor 15 juli zijn ingediend bij de minister.

Vorige week werd al bekend dat accountantsbureau EY niet langer de jaarrekening voor de provincie Utrecht controleert. Het bureau stelde dat de kwaliteit van de aangeleverde financiële gegevens onvoldoende was voor de controle van de jaarrekening 2018.  Accountantsbureau  PwC, dat de controle over 2019 uitvoert, neemt nu ook het extra werk voor 2018 voor zijn rekening. 

De accountantswissel kost de provincie extra geld, aldus gedeputeerde Robert Strijk (D66, financiën). Dit heeft volgens Strijk geen gevolgen voor de begroting en de financiële positie van de provincie.  In de begroting zit een post voor onvoorziene tegenvallers. Die post is voldoende om de kosten te dekken, aldus de gedeputeerde.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.
  1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
    grimmige sfeer

    Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

    Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht