Volledig scherm
Ferd Grapperhaus, Minister van Justitie en Veiligheid © ANP

Ministers: leger inzetten in De Bilt, Utrechtse Heuvelrug en Veenendaal is geen goed plan

De burgemeesters van De Bilt, Veenendaal en Utrechtse Heuvelrug zijn teleurgesteld over de weigering van minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid om taken van politiewerk naar  militairen over te hevelen. Volgens Naafs was het beter geweest dat de minister had overlegd met de Vereniging Nederlandse gemeenten.

Naafs meende dat het aannemen van de motie het belangrijkste punt was op het VNG-congres vandaag in Nieuwegein. Daarin werd aangedrongen op structureel meer budget voor het politiewerk. Het kabinet ziet geen heil in het voorstel om politiewerk over te hevelen naar het leger. 

De drie burgemeesters pleitten eerder deze week voor het uitbreiden van het takenpakket van militairen wegens het personeelstekort bij de politie. Zij zagen een rol voor militairen weggelegd op bijvoorbeeld het gebied van beveiliging en bewaking. Vandaag blijkt dus dat Den Haag hier niets in ziet.

Extra beroep

,,We moeten politietaken wel politietaken laten’’, zegt Grapperhaus. ,,We kunnen daar ook nog een hoop maatregelen in verzinnen met elkaar.’’ Als een gemeente om agenten verlegen zit, kan ‘een extra beroep’ worden gedaan op de landelijke eenheid. En politiemensen worden overgeheveld van plaatsen waar ze gemist kunnen worden naar plaatsen waar de nood het hoogst is. 

Bovendien kan de politie mensen zonder politieopleiding inzetten voor werk waarvoor die scholing niet vereist is, aldus de minister. ,,Daar moeten we mee beginnen’’, vindt Grapperhaus. ,,Dan kunnen we altijd nog zien of er wellicht een noodgreep nodig is. Maar zover ben ik nog niet.’’

Burgemeesters

Het plan was een initiatief van burgemeester Frits Naafs van de Utrechtse Heuvelrug, die zich zorgen maakt over het wegvloeien van mankracht naar taken buiten zijn gemeente. ,,We willen dit zo snel mogelijk realiseren, en met deze motie ook een signaal afgeven: maak er eens structureel werk van.” 

Burgemeester Gert-Jan Kats van Veenendaal en Sjoerd Potters van De Bilt ondertsteunden het plan van Naafs en ondertekenden de motie van Naafs ook.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht