Volledig scherm
Het hondje is opgevangen door de dierenambulance. © AD

Mismaakt hondje gedumpt, dierenarts liet het inslapen

De Utrechtse Dierenambulance heeft zich gisteren over een hondje ontfermd dat waarschijnlijk moedwillig in het centrum van Utrecht is gedumpt omdat het met meerdere afwijkingen en een verlamming geboren is. Een dierenarts heeft het beestje inmiddels in laten slapen.

Het teefje van zo'n drie maanden oud heeft een vergroeiing aan haar voorpoten. Het werd vastgebonden aan een boom op het Domplein door een voorbijganger gevonden.

Volgens Michel van der Meer had het hondje geen toekomst omdat het niet op haar voorpoten kan staan. Omdat de gewrichten van de voorpoten niet zijn afgesleten, gaat Michel van der Meer van de Dierenambulance er vanuit dat het hondje constant gedragen is door haar eigenaar.

Volledig scherm
Het hondje heeft een eigen plekje gekregen in het dierenasiel in Utrecht. © Dierenambulance Utrecht

Nu het beestje nog klein was, kon het met de handicap wellicht nog een tijdje leven, maar eenmaal volwassen was dat volgens Van der Meer onmogelijk. ,,Het is een kruising, met in ieder geval een Amerikaanse bulldog. Die worden flink groot en dan kan hij die last met zijn voorpoten niet meer dragen.''

De hond werd naar het dierenasiel gebracht en twee verschillende dierenartsen constateerden dat er geen redden meer aan was. ,,Het had constant pijn. Opereren zou een erg lang traject worden en dan nog was de kans klein dat ze er beter van zou worden,'' zegt dierenasielmanager Bas Dielesen.

Dat gegeven is volgens Van der Meer waarschijnlijk ook de reden geweest voor de eigenaar om het dier te dumpen. ,,Op deze manier worden die kosten bespaard. Jammer dat deze hondeneigenaar niet zelf zijn verantwoordelijkheid heeft genomen.''

De dierenambulance Utrecht neemt nu de kosten, zo'n 150 euro, voor haar rekening.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht