De polder Rijnenburg.
Volledig scherm
De polder Rijnenburg. © Marnix Schmidt

Mitros wil huizen bouwen én een zonnepark in polder Rijnenburg

Woningcorporatie Mitros wil snel huizen bouwen in de Utrechtse polder Rijnenburg. De gemeente Utrecht is van plan er veel windmolens en zonnepanelen te laten plaatsen, maar het gebied is te hard nodig voor woningen, stelt Mitros-directeur Henk-Peter Kip.

Het is voor het eerst dat Mitros zich in het openbaar uitspreekt over Rijnenburg. ,,Als er grootschalig energie opgewekt gaat worden met windmolens, zet dat het gebied voor de komende twintig tot dertig jaar op slot voor woningbouw’’, zegt Kip. ,,Dat vinden wij niet verstandig.’’

Quote

We hebben Rijnenburg nodig, want alleen in de bestaande wijken is te weinig plek. Mitros is óók voorstan­der van duurzame energie

Henk-Peter Kip

De gemeente Utrecht wil het gebied tussen De Meern, Nieuwegein en IJsselstein gebruiken om grootschalig duurzame energie op te wekken, tot minstens 2030. Het voorlopige plan behelst elf enorme windmolens en 220 hectare aan zonnepanelen.

Mitros staat te trappelen om te bouwen op meerdere plekken in de stad. De corporatie heeft het geld en wil meegroeien met de bevolking, zegt directeur Kip. ,,We hebben Rijnenburg nodig, want alleen in de bestaande wijken is te weinig plek. Mitros is óók voorstander van duurzame energie. Wij denken graag met de gemeente mee over een combinatie van energieopwekking en woningbouw. Dat levert minder huizen op dan volledige woningbouw in het gebied, maar toch een substantieel aantal.’’

Een meerderheid van de fracties in de Tweede Kamer is bezorgd over het blokkeren van woningbouwplannen door de gemeente Utrecht en stuurde deze zomer minister Kajsa Ollongren op pad om met het stadsbestuur te praten.

De grond in Rijnenburg is in handen van meerdere projectontwikkelaars en vastgoedfondsen. Ze waarschuwden eerder de gemeente dat ze niet willen meewerken aan grootschalige energieopwekking die woningbouw op de lange baan schuift. Ook Mitros heeft er een stuk grond met het oog op toekomstige woningbouw.

Pauzelandschap

De gemeente Utrecht zegt in een reactie dat het van groot belang is dat Mitros in sociale-woningbouw wil investeren, maar houdt de deur voor Rijnenburg dicht. ,,Rijnenburg is een pauzelandschap tot 2030. Grootschalige woningbouw zal niet mogelijk zijn zonder stevige investeringen in infrastructuur. In de tussentijd kunnen delen van Rijnenburg worden benut om te voorzien in de energiebehoefte van de stad.”

Utrecht buigt zich momenteel over plannen over woningbouw, groen en energie voor de komende tientallen jaren. Daar is Rijnenburg onderdeel van, aldus de gemeente. ,,Net als alle betrokken partijen zijn wij ons ervan bewust dat de opgave voor verstedelijking enorm is.”

Mitros is de grootste woningcorporatie in Utrecht en bezit in de stad en Nieuwegein bijna 30.000 huizen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.
  1. ‘Machogedrag islamitische cultuur zorgt voor verkeersproblemen op Utrechtse Kanaalstraat’
    PREMIUM

    ‘Machoge­drag islamiti­sche cultuur zorgt voor verkeers­pro­ble­men op Utrechtse Kanaal­straat’

    De verkeersproblemen rond de Kanaalstraat in de Utrechtse wijk Lombok zijn grotendeels toe te rekenen aan het machogedrag van jonge mannen met een niet-westerse migratieachtergrond. Dat stellen drie wijkexperts in een onderzoek dat in opdracht van de gemeente Utrecht is uitgevoerd. Het college van b en w, dat hiervan op de hoogte is gesteld, benadrukt juist dat óók uit het onderzoek blijkt dat bewoners de verkeersveiligheid in de wijk een ‘kleine voldoende’ geven.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht