Volledig scherm
Mark van der Maarel (links) in actie in het thuisduel met Ajax. © Foto Ruud Voest

'Mob' komt altijd bovendrijven

Mark van der Maarel debuteerde op 20 september 2009 voor FC Utrecht tegen ADO Den Haag, de tegenstander van morgen. De manier waarop hij zich altijd weer in de basis van de Domstedelingen knokt, wekt bewondering.

Van der Maarel is een verdediger met een bijzonder hoog cultgehalte. Sinds 2009 draagt hij het shirt van FC Utrecht al, met wisselend succes. Maar altijd weet 'Mob' zich weer bij de eerste elf te vechten. Normaal gesproken aan de rechterkant van de verdediging, maar als het zoals nu even niet anders kan, dan maar gewoon als linksback.

,,Doorzettingsvermogen. Ik heb er maar één woord voor", lacht Yassin Ayoub na afloop van de training gisteren. ,,Meer kan ik er niet over zeggen, man. Hij is ervaren, weet precies wat er van hem gevraagd wordt. Niet veel mensen op zijn niveau hebben zijn doorzettingsvermogen. Hij gaat tot het gaatje en ik heb alleen maar respect voor hem. Hij ligt ook goed in de groep. Ze noemen 'm 'Mob', hè?"

Quote

Natuurlijk spoken gedachtes over het buitenland wel eens door je hoofd, maar ik weet ook wat ik hier heb en dat geef ik niet zomaar weg.

Mark van der Maarel

Buitenland

Van der Maarel zelf weet niet beter dan dat hij zijn trainingen op Zoudenbalch afwerkt. Waar veel spelers de drang hebben om verder te kijken, daar koestert de back vooral wat hij heeft. ,,Ik wil voorkomen dat het tegenvalt. Natuurlijk spoken gedachtes over het buitenland wel eens door je hoofd, maar ik weet ook wat ik hier heb en dat geef ik niet zomaar weg. Ik zit prettig bij mijn familie en vrienden, ik ken alles en iedereen hier en daar voel ik me prettig bij. We willen altijd meer, maar ik koester vooral heel erg wat ik heb."

In 2009 was ADO, dat morgen op bezoek gaat in Galgenwaard, de tegenstander toen Van der Maarel voor het eerst zijn opwachting maakte. Hij kan het zich nog goed herinneren: bij een 0-0 stand viel hij in. Dries Mertens maakte vervolgens de winnende. Van der Maarel kwam in de plaats van Sander Keller, al twijfelde hij zelf of hij Keller of Francis Dickoh verving. In hoeverre hij beseft dat hij al héél lang het rood-wit draagt? ,,Dat ik er lang zit, is een gegeven. Maar ik ben hier ook heel erg op mijn plek."

Memorabel, zo noemt hij het team uit 2009, met namen als Mertens, Michael Silberbauer en Ricky van Wolfswinkel. Alle spelers hebben hun heil ergens anders gezocht. Alleen Van der Maarel zit er nog en daar lijkt voorlopig geen verandering in te komen. ,,Ik geef hier gewoon gas en dan zie ik wel waar het schip strandt", aldus de verdediger. Dan, bijna filosofisch: ,,Tot op heden is het schip hier gestrand. Met meer dan 200 wedstrijden."

Links

Nu komt hij aan z'n trekken als linksback ('dat had ik zelf ook niet verwacht'). Dat vraagt positioneel soms andere dingen, maar 'ik kan ook een prima bal spelen met links'.

Trainer Jean-Paul de Jong koestert zijn verdediger. ,,Binnen zijn speelwijze is hij heel betrouwbaar. Hij brengt defensieve zekerheid met zich mee en heeft de afgelopen wedstrijden zelfs een aandeel in het rendement. Het kan soms een beperking zijn als je uitkomt op je linkervoet, maar Mark laat blijken dat hij daar heel goed mee kan omgaan."

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht