Volledig scherm
Liefhebbers kijken hun ogen uit tijdens de modelspoorbeurs in Maarn.

Modelspoorliefhebbers in Maarn showen hun meesterwerkjes op het spoor

Modelspoorliefhebbers uit het hele land en ook ver daarbuiten troffen elkaar dit weekend in De Twee Marken in Maarn, waar voor de derde keer een grote modelbeurs werd gehouden. 

Fabrikanten showden niet alleen hun laatste modellen, ook waren er diverse handelaren aanwezig die liefhebbers van spoorbanen en alles wat daaroverheen kan rijden op hun wenken te bedienden.

De beurs is een initiatief van Michiel Stolp, die in de wereld van de modeltreinen bepaald geen onbekende is. Hij houdt er een bijzonder beroep op na. Stolp bewerkt namelijk nieuwe locomotieven zodat ze eruit komen te zien alsof ze al duizenden kilometers achter de wielen hebben. Liefhebbers beschouwen hem op dit vakgebied als een ware Rembrandt.

Charme

Stolp heeft klanten over de hele wereld. Een trein fonkelnieuw uit de doos is wat sommige verzamelaars niet willen. Voor hen mist een nieuwe modeltrein de charme van het grote voorbeeld. Zij willen kunnen zien dat de loc duizenden kilometers heeft gelopen. Voor een paar honderd euro verandert Stolp zo’n gloednieuwe trein voor het oog in een gebruikte, vele jaren oude locomotief.

Michiel Stolp had zelf als kind al veel veel belangstelling voor treinen en modelspoorbanen. Hij speelde veel op het rangeerterrein bij Maarn. In Maarn verzorgt hij nu zijn eigen modeltreinenbeurs, waar bezoekers dit weekend in de pop-up galerie (een lange rij vitrines) onder meer ook hun eigen, zelfgebouwde meesterwerkjes konden tentoonstellen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht