Volledig scherm
De Weide is behoorlijk verzakt © William Hoogteyling

Modern paalmatras mogelijk van de baan voor verzakte Lopikse wijk

De verzakte wijk De Weide in Lopik moet op de traditionele manier worden opgehoogd, vinden burgemeester en wethouders. Er komt bij voorkeur geen paalmatras, zoals eerder werd overwogen, omdat er nog te weinig bekend is over de risico's en de financiële gevolgen hiervan.

Als de toepassing van zo'n paalmatras – een fundering van palen met daarop een gewapende aardebaan – zou tegenvallen, zou dat de bewoners meer overlast opleveren. Dan verliezen ze het vertrouwen in de overheid, vrezen b en w. En dat vertrouwen is toch al broos, omdat in het verleden verwachtingen zijn geschapen over renovaties in de wijk die onvoldoende succes hadden of waar plannen niet tot uitvoering kwamen. 

Traditioneel

Quote

Dit is wellicht niet erg voor­uit­stre­vend, maar we weten wel waar we aan toe zijn

Wethouder Gerrit Spelt

,,Als er nu weer een 'nieuwe methode' wordt toegepast met bijbehorende verwachtingen, die niet worden gehaald, dan is dit een behoorlijke domper”, aldus wethouder Gerrit Spelt.

Voorstel van b en w is daarom te kiezen voor de traditionele methode, met gebruik van lichtgewicht ophoogmateriaal. Spelt: ,,Dit is wellicht niet erg vooruitstrevend, maar we weten wel waar we aan toe zijn.”

425.000 euro nodig

De gemeenteraad moet later deze maand beslissen of hij meegaat met het collegevoorstel of toch voor een andere methode kiest. Morgenavond bespreekt de adviescommissie het plan.

Er is 425.000 euro voor nodig, waarvan 80.000 euro om riolering te vervangen en te vernieuwen. In grote delen van De Weide is sprake van verzakkingen waardoor (gas)leidingen en huisaansluitingen onder spanning staan.

Een deel van het geld komt uit de opbrengst van het nog te bouwen appartementencomplex aan De Lentehof, dat gekoppeld is aan de werkzaamheden aan De Weide.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht