Volledig scherm
De ravage was groot na het ongeluk op de Utrechtsestraatweg in Nieuwegein. Inzet: Slachtoffer Ilias Azarkan © Koen Laureij/AD

Moeder slachtoffer verkeersongeluk: Je hebt mijn zoon vermoord!

Hij liet zijn vriend als oud vuil op straat liggen en koos ervoor om zijn eigen hachje te redden door te vluchten. Vooral dat neemt de familie van Ilias Azarkan zijn vriend Zouhair C. kwalijk nadat die een dodelijke crash in Nieuwegein had veroorzaakt. Tegen C. is vijf jaar cel geëist.

De 23-jarige Azarkan uit Utrecht overleed op 4 februari toen hij uit de auto van Zouhair werd geslingerd. Zijn even oude vriend reed veel te hard over de Utrechtsestraatweg in Nieuwegein, vloog uit de bocht en klapte tegen drie geparkeerde auto’s. Azarkan werd uit de auto geslingerd en verbrijzelde zo’n beetje alles in zijn bovenlichaam.

Vlak bij zijn dode lichaam lag de handgreep die boven het bijrijdersportier zat. Afgebroken, vermoedelijk toen Azarkan zich krampachtig vastgreep terwijl Zouhair aan het racen was met de vriend die in de auto voor hem reed.

Geschreeuwd

Achterin de auto hadden drie jonge vrouwen uit Den Bosch, die door de twee vrienden op de Kanaalstraat in de Utrechtse wijk Lombok waren opgepikt, doodsangsten uitgestaan. Ze hadden geroepen, geschreeuwd en gehuild tegen Zouhair om zachter te gaan rijden. Het racen ging echter door, met topsnelheden tot 145 kilometer per uur. Op de Utrechtsestraatweg is 50 toegestaan.

Hij hield de bocht niet, draaide om zijn as en ramde drie auto’s. Azarkan kon hij niet meer vinden. ,,Misschien heeft hij zijn riem losgemaakt en de deur opengedaan’’, zei hij vanmiddag in de rechtbank, waar hij terechtstond voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk.

Kind vermoord

Die suggestie van de verdachte was reden voor enkele familieleden van het slachtoffer om op de publieke tribune van de rechtbank te ontploffen. ,,Hoe durf je dat te zeggen’’, schreeuwde een man. ,,Dat zou Ilias nooit doen. Ik weet je te vinden straks!’’ Terwijl de man door de politie met zachte dwang de zaal uit wordt gewerkt, schreeuwt moeder Azarkan tegen de verdachte. ,,Je hebt mijn kind vermoord.’’ Ook zij moet de rechtszaal uit.

Zouhair gaf in de rechtbank wel toe dat hij af en toe wat te hard reed en een beetje aan het spelen was met de auto van de vriend die voor hem reed. ,,Maar die meiden zaten achterin te giebelen, ik had niet het gevoel dat ze echt bang waren. We waren niet aan het racen.’’

Na het ongeluk stapt Zouhair uit en helpt ook de drie meiden uit de auto. Hij zegt een aantal keer nadrukkelijk tegen ze dat ze moeten zeggen dat hij niet gereden heeft, omdat zijn rijbewijs is ingetrokken. Zouhair is inmiddels elf keer betrapt op het rijden zonder rijbewijs en drie keer op rijden onder invloed.

In publiek

Samen met de vriend die voor hem reed, mengt Zouhair zich na het ongeluk onder het publiek, dat op de enorme klapper is afgekomen. Hij ziet wel iemand op straat liggen, maar zei vandaag tegen de rechter dat hij niet wist dat dat zijn vriend was. Vanuit het publiek kijkt hij de drie meiden die in de auto zaten, nog een paar keer indringend aan. Ze voelen zich onder druk gezet om over zijn rol bij het ongeluk te zwijgen.

Vervolgens gaat Zouhair er vandoor en vlucht naar Marokko. Tot afgrijzen van de familie van de overleden vriend stuurt hij via sociale media gezellige vakantiefoto’s waarop hij samen met zijn vriendin staat. ,,Laat je nooit meer zien in Kanaleneiland, ik kan je rotkop niet meer zien’’, zei een tante van Ilias Azarkan namens zijn moeder tijdens de rechtszaak.

De officier van justitie zei het gedrag van de verdachte na het ongeluk zeer kwalijk te nemen. Ook het rijgedrag noemde ze roekeloos, in het strafrecht een zware aanklacht. Zelfs de man die eind 2015 met meer dan 200 kilometer per uur op de A2 bij Maarssen een dodelijk ongeluk veroorzaakte, werd slechts ‘onvoorzichtigheid’ verweten.

Ze eiste dan ook een celstraf van vijf jaar tegen Zouhair C. en een rijontzegging van vijf jaar. De rechtbank doet over twee weken uitspraak. 

Schrijf je in voor onze nieuwe dagelijkse nieuwsbrief

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van breaking news uit de regio Utrecht? Zet dan je pushnotificatie aan!

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht