Simone Engelmann met haar zoon Tobias.
Volledig scherm
Simone Engelmann met haar zoon Tobias. © Boas Photo

Moeder start zoektocht naar wooninitiatief voor autistische jongeren in Zeist

Simone Engelmann uit Zeist wil in Zeist een woonproject starten voor jonge mensen met autisme. Er zijn volgens haar voldoende bestaande locaties in de regio, maar daar kunnen de bewoners alleen wonen in de periode dat ze naar zelfstandigheid toe worden geleid. Niet elke autist is daar volgens Engelmann geschikt voor. Zoals haar 19-jarige zoon Tobias.

„Tobias heeft bij veel dingen een initiator nodig. Via het persoonsgebonden budget heeft Engelmann een persoonlijk begeleider voor Tobias geregeld. „Zij geeft hem bijvoorbeeld inzichten in bepaalde sociale aspecten”, vertelt Engelmann. Tobias woont nog thuis, maar heeft wel aangegeven op den duur op zichzelf te willen gaan wonen. „Je weet natuurlijk niet hoe hij zich gaat ontwikkelen, maar zonder begeleiding zal hij vereenzamen.” En daarom wil Engelmann een stichting opzetten, die gaat leiden tot een woonvorm.

Eikenstein

Quote

Je weet natuurlijk niet hoe hij zich gaat ontwikke­len, maar zonder begelei­ding zal hij vereenza­men

Simone Engelmann

Het liefst ziet ze die woonvorm onder dak in de voormalige instelling Eikenstein aan de Utrechtseweg. De gemeente Zeist denkt bij de invulling van de oude rijksinrichting aan een zeer gevarieerd gebruik: wonen, werken, woongroepen, beschermd wonen. Daar zou een woongroep voor autisten prima in passen. „Ik heb al begrepen dat Eikenstein enorm populair is. Maar wie weet.”

Ze kwam op het idee toen ze actief werd binnen een Harmelense stichting, die inmiddels ook een stuk grond heeft verworven en groen licht heeft gekregen van de gemeente. Als het daar zo goed gaat, moet het in Zeist ook kunnen lukken, stelt ze. „Ik heb daarom eerst het Café Authentiek opgezet. Elke eerste donderdag van de maand komen autisten met begeleiders samen in het jongerencentrum van De Koppeling bij winkelcentrum De Clomp in Zeist.” 

Daar komen maandelijks zo’n tien jongeren bij elkaar om met elkaar te praten, een spelletje te doen of iets te drinken. Zo bouwt Engelmann haar netwerk verder uit. Volgens Engelmann gaat het om jongeren met autisme en een normale intelligentie.

Een eerste stap richting de oprichting van een stichting wordt op 23 mei gezet. Dan houdt Engelmann een informatieavond waar ze haar burgerinitiatief uiteenzet. Ze hoopt dat ze daar steun krijgt voor haar stichting zodat ze als rechtspersoon kan zoeken naar een locatie, maar vooral ook naar financiën. De informatieavond wordt ook gehouden in De Koppeling. 

Voor meer informatie: s.engelmann@ziggo.nl

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht