Volledig scherm
© ANP

Moeder uit Utrecht zit dag vast nadat taxichauffeur meldt dat ze haar kind sloeg

Mag een ouder zijn of haar kind een tik geven? Onder bepaalde omstandigheden wel, zei een officier van justitie tijdens een rechtszaak tegen een Utrechtse moeder die werd verdacht van mishandeling.

De 35-jarige vrouw moest vandaag voor de politierechter komen op verdenking van mishandeling van haar 9-jarige dochter. De politie kwam in februari dit jaar af op de melding van een taxichauffeur dat het meisje tegen haar hoofd was geslagen.

Het kind gaat elke dag met een taxibusje naar school. De bewuste dag wilde ze niet mee. De chauffeur belde de politie met de mededeling dat de moeder het meisje mishandelde. Agenten praatten daarna met de betrokkenen. Het meisje huilde en zei dat ze in haar gezicht was geslagen, haar moeder hield het op een tik op de billen. De vrouw werd aangehouden. Ze mocht ’s avonds weer naar huis. Bij het meisje werden geen verwondingen geconstateerd.

De taxichauffeur werd later bij de rechter-commissaris gehoord over de gebeurtenissen. Hij zei toen zich er niets meer van te kunnen herinneren. 

Tik op de billen

Op de zitting van de rechtbank Midden-Nederland herhaalde de Utrechtse haar standpunt. ,,Ik heb haar een tik op de billen gegeven, omdat ze niet naar school wilde.’’ De politierechter zei dat bij een dergelijke zaak ‘bellen gaan rinkelen’ over of het kind veilig is. Een medewerker van het buurtteam die op de zitting aanwezig was, reageerde positief. De moeder krijgt al langer hulp, onder meer bij opvoedkwesties, en staat open voor feedback.

De officier van justitie had ter voorbereiding op de zitting er de wetgeving op nageslagen.  Ouderwets tuchtigen als straf mag niet meer, maar ouderlijk tuchtrecht bestaat nog steeds. ,,Het mag onder bepaalde omstandigheden, maar het mag niet te ver gaan’’, betoogde officier van justitie Alexandros Sarantoudis. ,,Slaan in het gezicht gaat te ver.’’

Wat er precies is gebeurd, is de officier niet duidelijk geworden. Hij concludeerde dat de verklaringen van de chauffeur (die zich er later niets meer van kon herinneren) en het minderjarige kind te weinig bewijs vormen voor mishandeling. Er kwam dus geen strafeis, maar er volgde wel een waarschuwing. ,,Ik hoop dat het nooit meer zo uit de hand loopt en een tik niet meer nodig is.’’

De politierechter nam de juridische redenering van de officier van justitie over en sprak de moeder vrij. Opgelucht ging ze naar huis.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht