Volledig scherm
. © ANP

Moeder waarschuwt: dieven halen huissleutels van sleutelbos kinderen

Een moeder uit Nieuwegein waarschuwt op Facebook voor jongemannen die de huissleutel van pubers in handen proberen te krijgen. In twee gevallen is het gelukt, met één inbraak tot gevolg.

Volledig scherm
. © AD/FB

De pubers in de leeftijd van 13 en 14 werden op de Lupinestraat in de wijk Hoog Zandveld in Nieuwegein aangesproken door jongens van dezelfde leeftijd. Moeder Mariette wil niet met haar achternaam in de krant uit angst voor represailles. Ze vertelt: „Tijdens een speels en onbewaakt moment kregen die gasten op slimme wijze de fiets van mijn dochter in handen. Op de sleutelbos aan de fiets zat ook onze huissleutel. Na het 'uitlenen' van de fiets was de huissleutel plotseling weg.”

Vorige week donderdagochtend ontdekte moeder Mariette dat in hun huis was ingebroken. De inbrekers namen vooral gereedschap mee. Het gezin deed aangifte bij de politie. Alerte buurtgenoten herkenden de jongens aan de hand van foto's op sociale media. Het gezin vermoedt dat de dieven zijn binnengekomen met een sleutel. Er was geen braakschade. 

Vreemde vragen via Snapchat

Mariette: „Mijn dochter kreeg voorafgaand aan de inbraak ook vreemde vragen via Snapchat van één van die jongens, zoals wanneer wij thuis zijn of waar we wonen.”  Een vader uit de buurt bevestigt het verhaal van Mariette. Bij zijn dochter zijn huissleutels op dezelfde wijze ontvreemd. Ook kreeg zijn dochter dezelfde vragen via Snapchat. Een inbraak bij het tweede gezin kon worden voorkomen, doordat er tijdig maatregelen zijn getroffen.

Moeder Mariette waarschuwt andere ouders voor de slimme werkwijze van deze jongens. „Ze kunnen leuk overkomen en pubers zijn hier bevattelijk voor. Praat met je kinderen over met wie ze omgaan en waarschuw ze voor de gevolgen van hun handelen.”

De politie bevestigt met een onderzoek bezig te zijn naar de gemelde gevallen, maar wil niet spreken van een trend. „Maar mochten er vergelijkbare gevallen bij ouders bekend zijn, dan verzoeken we hen zich direct bij ons te melden.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht