Volledig scherm
In Engeland praat de bevolking al mee over politie-inzet. De PvdA in De Bilt wil dat ook proberen. © ANP

Moet wijkagent optreden bij inbraken of tegen hardrijders?

Inwoners van de gemeente De Bilt moeten mede de aanpak bepalen tegen overlast, woninginbraken en te hard rijden. Dat vindt PvdA De Bilt, die daarom voorstelt om inwoners van één wijk in De Bilt een jaar lang deze invloed te geven.

Deze maand buigt de Biltse gemeenteraad zich over het Integraal Veiligheidsplan. ,,Wij vinden dat gemeentelijk veiligheidsbeleid te zeer achter het bureau bedacht wordt’’, zegt PvdA-raadslid Erik van Esterik. ,,Ook inwoners mogen er wat ons betreft direct invloed op hebben. Daarbij gaat het om zaken zoals overlast, woninginbraken en te hard rijden.’’

De lokale PvdA komt met het voorstel om inwoners, bij wijze van experiment, invloed te geven op de prioriteiten van de wijkagenten en de gemeentelijke opsporingsambtenaren. De partij wil inwoners van één wijk in De Bilt in 2018 een jaar lang samen met wijkagenten en opsporingsambtenaren de prioriteiten en de aanpak laten bepalen.

Betere resultaten

De PvdA De Bilt hoopt hiermee dat inwoners ook zelf meer verantwoordelijkheid nemen voor veiligheid en dat de samenwerking leidt tot nog betere resultaten.

Van Esterik: ,,In Engeland wordt al langer op deze manier gewerkt en de ervaringen zijn daar positief. Wij denken dat als politie, gemeente en inwoners samen optrekken, we de criminaliteit- en overlastcijfers nog harder kunnen laten dalen. Als het experiment in De Bilt succesvol is, willen we het verder uitrollen.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht