Volledig scherm
Foto ter illustratie. © AD

Mogelijk einde aan huis-aan-huisbladen in Utrecht: rechter keurt ja/ja-sticker goed

Utrecht mag per 1 januari de zogeheten ja/ja-sticker invoeren zoals de gemeenteraad eerder dit jaar besloot. De Utrechtse rechtbank heeft vandaag de bezwaren van de uitgever van onder meer het Stadsblad afgewezen.

De uitgever DPG Media vreest dat de sticker het einde betekent van het huis-aan-huisblad. Met de nieuwe regeling mag het alleen nog bezorgd worden op adressen die een ja/ja-sticker op hun brievenbus hebben. De uitgever denkt dat niet veel mensen de moeite zullen nemen om zo’n sticker erop te plakken.

De gemeenteraad besloot eerder dit jaar tot invoering van de ja/ja-sticker om de hoeveelheid papierafval terug te dringen. Tot nu toe konden mensen een ja/nee-sticker aanbrengen als zij wel huis-aan-huisbladen, maar geen reclamedrukwerk wilden ontvangen of een nee/nee-sticker als ze geen van beide in hun brievenbus wilden krijgen. 

Vanaf 1 januari is het omgedraaid. Inwoners die niets aan drukwerk willen ontvangen, hoeven geen moeite meer te doen om een sticker te halen en op de brievenbus te plakken. Juist degenen die wel drukwerk en reclamefolders willen hebben, moeten een sticker halen. De verwachting van zowel de gemeente als de uitgever is dat dat aantal beperkt zal zijn.

De rechter verwerpt in zijn uitspraak de bezwaren van DPG Media dat de regeling de vrijheid van meningsuiting aantast en dat deze de belangen van de uitgever onevenredig schaadt. DPG Media  spreekt van een ‘teleurstellend vonnis’. De uitgever van het Stadsblad legt zich niet bij de uitspraak neer en kondigt een hoger beroep aan.  

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht