Volledig scherm
EéŽn van de belangrijkste voordelen van glasvezel is de hoge snelheid. © ANP

Mogelijk ook supersnel internet voor Wijk en omstreken

Supersnel internet in het buitengebied van de provincie Utrecht? Dat komt er, mits meer dan de helft van de inwoners aangeeft te willen betalen voor een glasvezelaansluiting.

Mocht er voldoende belangstelling zijn dan is een deel van het buitengebied van Wijk bij Duurstede niet langer verstoken van supersnel internet. „Dat zou een mooie eerste stap zijn”, reageert PCH-wethouder Hans Marchal. „Hopelijk volgt de rest daarna ook. We moeten er nog wel aan werken om die 50 procent dekkingsgraad te halen. Als we er samen de schouders onder zetten, dan zal dat vast gaan lukken.”

Behalve in Wijk bij Duurstede kunnen ook mensen in het buitengebied van Woudenberg, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Rhenen, Scherpenzeel en een deel van Barneveld zich opgeven voor een glasvezelaansluiting bij CIF. Dit is het Communicatie Infrastructuur Fonds dat sinds de oprichting in 2008 glasvezelnetwerken regelt in het buitengebied.

De inwoners kunnen bij vijf verschillende dienstaanbieders (Caiway, CBizz, Kliksafe, Solcon en WeServe) terecht voor een glasvezelabonnement. Daarnaast betalen zij een vastrechtvergoeding van 1.600 euro bij eenmalige afkoop of 12,50 euro per maand. Inwoners die na de inschrijfperiode alsnog kiezen voor glasvezel, zijn duurder uit. Zij betalen eenmalige kosten van minimaal 995 euro plus de vastrechtvergoeding.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht