Volledig scherm
© ANP

Mogelijk sneller herstel na operatie door eiwitrijk dieet

Tweehonderd oudere hartpatiënten van het St. Antoniusziekenhuis krijgen als proef extra eiwitrijke voeding. Het ziekenhuis en onderzoeksinstituut IQ Healthcare willen onderzoeken hoe dit het herstel na een hartklepbehandeling bevordert.

De patiënten krijgen in de twee weken voorafgaand aan de behandeling niet alleen van nature eiwitrijke voeding, maar ook eiwitverrijkt brood, fruitsap, soep, zuivel en koekjes. Hierdoor kunnen de proefpersonen anderhalf keer meer eiwitten binnenkrijgen zonder meer te eten. Eiwitten zijn essentieel voor weefselaanmaak bij herstel na bijvoorbeeld een operatie.

Oudere mensen hebben meer eiwitten nodig om in een goede, gezonde voedingstoestand te blijven. Dat geldt des te meer wanneer ze - bijvoorbeeld door ziekte - ondervoed zijn of moeten aansterken.

Onderzoekster Nina Zipfel wil uitzoeken of patiënten daadwerkelijk sneller herstellen van een operatie, de overlevingskans groter is en de kwaliteit van leven beter. De onderzoekster van het St. Antonius hoopt op de studie te promoveren.

200 proefpersonen

Het St. Antonius vraagt jaarlijks 200 patiënten met hartklepproblemen om aan het onderzoek mee te doen. Ze worden zowel voor, tijdens als ook na de ziekenhuisopname gemonitord.

Een op de acht mensen van 75 jaar en ouder heeft last van hartklepproblemen. Vaak is die klep vernauwd of ‘lek’. Bij ernstige problematiek wordt de klep vervangen. Dat kan tot op hoge leeftijd, maar zoals bij zo veel aandoeningen geldt ook hier dat de uitkomsten bij de oudere patiëntencategorieën minder goed zijn dan bij de jongere. Oudere patiënten liggen langer in het ziekenhuis, hebben eerder last van complicaties en komen vaker terug voor een heropname.

Ondervoeding heeft daarbij een negatief effect op de behandelresultaten, blijkt uit diverse studies. Wat niet meehelpt, is dat de eiwitbehoefte bij het ouder worden toeneemt, terwijl de eetlust bij veel senioren juist vermindert. Meer eten per dag lijkt daarom geen optie. Door alledaagse producten te verrijken met eiwit, hoeven de deelnemers aan het onderzoek niet extra veel te eten om meer eiwitten binnen te krijgen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht