Mogelijk verband tussen drie branden in Utrecht

UpdateDe politie is een groot onderzoek gestart naar drie branden vanochtend: een brand bij Kunstuitleen Utrecht aan de St. Jacobsstraat, aan de Lange Lauwerstraat en de Jan Meijenstraat. De politie gaat in alle gevallen uit van brandstichting. Onderzoek moet uitwijzen of er een verband is tussen deze branden, die op een steenworp van elkaar ontstonden.

De eerste brand woedde vanochtend om vijf uur in een opslagruimte achter de Kunstuitleen. De winkel is door roet en rook behoorlijk beschadigd. Ook de vele kunstvoorwerpen zitten onder de rookaanslag. Een politiehelikopter vloog vanmiddag minutenlang rondjes boven het pand om foto’s te maken. 

De brandweer had de brand bij de Kunstuitleen vanmorgen snel onder controle. Voor de zekerheid werd ook een ambulance opgeroepen, maar dat bleek al snel onnodig. Stichting Salvage is ingeschakeld om de schade verder af te handelen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). 

Asbest

Een surveillance-eenheid van de politie ontdekte de brand bij de Kunstuitleen. Kort daarop kreeg de politie een melding van een brandende motorfiets aan de Lange Lauwerstraat even verderop. Later die ochtend meldde zich een eigenaar van een andere motorfiets die op de Jan Meijenstraat door brand was verwoest.

Bij de Kunstuitleen waren net nieuwe meubels aangeschaft. Ook was de ruimte net opnieuw geschilderd. Martine Angelier van de Kunstuitleen: "Waarschijnlijk is er asbest vrijgekomen bij de brand. Daarom mag niemand, ook wij niet, het pand betreden." Het asbest moet volgens Angelier eerst worden opgeruimd voordat de politie een sporenonderzoek kan doen naar de oorzaak van de brand. ,,Daarna kunnen wij er pas in om te bepalen hoeveel schade er aan de kunst is. We zijn vooral bang dat er een heel sterke brandgeur hangt." 

Kunstwerken

Het is niet de eerste keer dat de Kunstuitleen door rampspoed wordt getroffen. In augustus 2014 liepen honderden kunstwerken flinke schade op, doordat door enorme regenval het riool overstroomde. Vervolgens liep het water de kelder van in. Daardoor raakten onder meer werken van Herman Brood, Corneille en Karel Appel zwaar beschadigd. De schade liep in de tienduizenden euro’s. In verband met de brand blijft de Kunstuitleen deze week gesloten.

Volledig scherm
De brand bij de Kunstuitleen. © Handhaving 030
Volledig scherm
De brand brak uit in het pand van Kunstuitleen Utrecht aan de St. Jacobsstraat. © AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht