Volledig scherm
Het stationsplein met het ‘bollendak'. © Koen Laureij

Monopolie Klépierre op stationsplein leidt tot verzet in Utrechtse politiek

Opnieuw is er een stukje stationsgebied waar de gemeente Utrecht waarschijnlijk vijftig jaar lang niets meer over te zeggen heeft. Het gaat dit keer om het stationsplein onder het markante ‘bollendak’. De politiek reageert verbolgen over de afspraken die het college van burgemeester en wethouders wil maken met de Franse multinational Klépierre.

D66- wethouder Victor Everhardt (stationsgebied) is namens het college van plan om het stuk grond van 120 vierkante meter tot 2070 in erfpacht uit te geven aan Klépierre, de eigenaar van Hoog Catharijne. In 2008 zijn er al afspraken over gemaakt. Het betekent dat de Franse vastgoedgigant het commerciële alleenrecht krijgt op dit deel van de nu nog openbare ruimte. De gemeente blijft wel verantwoordelijk voor het onderhoud van het plein, waar dagelijks tienduizenden mensen lopen. 

Het toekennen van een monopoliepositie aan Klépierre ligt zeer gevoelig in de Utrechtse politiek. Eerder vroeg Utrecht om trappen van het station naar de Moreelsebrug, maar dat zag Klépierre niet zitten, omdat ze bang zijn dat ze inkomsten mislopen als mensen niet via Hoog Catharijne lopen. De trappen kwamen er dan ook niet. Ook kwam er veel kritiek op de bouw van een glazen wand bij het nieuwe tramstation. Die wand voorkomt een doorsteek tussen het Moreelsepark en het station, waardoor mensen een omweg van honderden meters moeten maken via de ov-terminal.

Verbannen

Quote

Ik dacht dat we dat wel geleerd hadden van de discussie over de perrontrap­pen bij de Moreelse­brug

Sander van Waveren, CDA-raadslid

Volgens SP-leider Tim Schipper buigt het stadsbestuur nu wéér voor de multinational. ,,Deze club verbande zelfs het jaarlijkse collecteren tijdens de kerstdagen door het Leger des Heils op Hoog Catharijne. Het is maar afwachten wat deze vastgoedboer straks allemaal gaat verbieden op het stationsplein dat nu nog van iedereen is. GroenLinks en D66 zouden zich moeten afvragen van wie onze stad is: de Utrechters of van de multinationals?’’

CDA-leider Sander van Waveren benoemt in een bezwarenbrief aan het college ook zijn zorgen. De PvdA, de Partij voor de Dieren en de VVD sluiten zich aan bij de bezwaren van het CDA. ,,Dit soort exclusief recht op de openbare ruimte moeten we niet willen afspreken’’, zegt Van Waveren. ,,Ik dacht dat we dat wel geleerd hadden van de discussie over de perrontrappen bij de Moreelsebrug. De optie om een terras uit te breiden of een kiosk neer te zetten wil je namelijk wel openhouden voor de komende decennia.’’

Ook coalitiefractie GroenLinks laat aan het college weten het onwenselijk te vinden ‘de openbare ruimte uitsluitend ter beschikking te stellen aan één private partij’.  Raadslid Maarten koning van coalitiepartij D66 schrijft ‘de ruimte op een nu al zo geliefd plein (met iconisch) bollendak voor een dergelijke periode uit te geven aan één partij’ een  ‘verstrekkend’ besluit te vinden.  ,,Temeer omdat andere marktpartijen en organisaties uitgeloten worden van gebruik van hetzelfde plein.‘’  

Bevoegdheid

Het tekenen van het contract met Klépierre is een bevoegdheid van het college. Maar de gemeenteraad heeft het recht om ‘wensen en bedenkingen’ aan te geven, waar het college eerst op moet reageren. Het onderwerp komt donderdagavond aan de orde in een commissievergadering van de gemeenteraad.

Klépierre laat in een reactie weten dat het zowel de gemeente als Klépierre in 2008 ‘een goed idee leek om op een deel van het Stationsplein commerciële activiteiten te faciliteren’. ,,Het enige wat we nu gedaan hebben is deze afspraken concretiseren‘’, laat een woordvoerder weten.  

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht