Volledig scherm
De inmiddels gerestaureerde monstrans van het Catharijneconvent. © ANP

Monstransrover tijdens verlof op de vlucht geslagen

Een van de mannen achter de monstransroof begin vorig jaar uit museum Catharijneconvent in Utrecht, is op de vlucht geslagen. Dat bevestigt het OM vandaag aan RTV Utrecht. Marco K. had zijn gevangenisstraf voor de opzienbarende roof er bijna opzitten, maar kreeg in hoger beroep vorige week een zwaardere straf.

K. (26) zat in een half open regime. Dat betekent dat hij af en toe de gevangenis uit mag, maar zich daarna wel weer moet melden. Dat is nu niet gebeurd. Hoelang K. al weg is, kan of wil het OM niet zeggen.

Moker
De brutale roof zorgde in januari 2013 voor ophef onder vooral gelovigen in Utrecht. Op videobeelden is te zien hoe een van de daders sloeg op klaarlichte dag met een moker een vitrine kapot slaat en er vandoor gaat met het kostbare relikwie.

De monstrans werd later zwaar beschadigd teruggevonden. Een deel is nog altijd zoek. De politie kwam de monstransrovers op het spoor na een anonieme tip. De tip zorgde ervoor dat alle betrokkenen ingerekend konden worden. De monstrans is inmiddel gerestaureerd en staat op zijn oorspronkelijke plaats.


In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht