Volledig scherm
© ANP

Montfoort: IJsselstein moet dokken voor de breuk

Wie breekt moet betalen. Dat vindt Montfoort, nu buurgemeente IJsselstein de ambtelijke samenwerking eenzijdig heeft opgezegd. Montfoort wil de rekening daarvoor bij IJsselstein neerleggen.

Hoe groot dat bedrag is, is nog niet bekend. Mogelijk gaat het om enkele miljoenen euro’s aan onder meer juridische kosten en kosten voor het terugdraaien van allerlei processen die al in gang waren gezet (zoals het verhuizen van Montfoortse ambtenaren naar IJsselstein).

Miljoenentekorten

De gemeenteraad van IJsselstein besloot op 20 december tot het beëindigen van de ambtelijke samenwerking met Montfoort, die op 1 januari 2014 inging. De samenwerking leidde de afgelopen jaren tot miljoenentekorten, mindere dienstverlening, een hoger ziekteverzuim en het afgelopen jaar tot de val van twee IJsselsteinse colleges. Een meerderheid van de IJsselsteinse raad heeft er geen vertrouwen meer in dat dit beeld in de toekomst zal veranderen.

Het college van burgemeester en wethouders van Montfoort vindt dat de gemeenteraad van IJsselstein hiermee een onverantwoorde keuze heeft gemaakt. Montfoort vindt dat de gevolgen - ook financieel - daarom voor rekening en risico van IJsselstein zijn en wint momenteel juridisch advies in.

Verwijt

Het college van Montfoort verwijt de gemeenteraad, in een brief aan IJsselstein, dat deze de beslissing heeft genomen tegen de inhoudelijke advisering van respectievelijk de eigen externe procesregisseur, het IJsselsteinse zakencollege en de ondernemingsraad in. Ook vindt Montfoort dat de raad geen rekening heeft gehouden met de opvattingen en belangen van samenwerkingspartner Montfoort. 

Inhoudelijk noch financieel heeft er volgens Montfoort een goede afweging plaatsgevonden. Aan de keuze tot stoppen ligt volgens Montfoort geen nadere onderbouwing ten grondslag en een businesscase ontbreekt. De IJsselsteinse beslissing om te stoppen met de ambtelijke samenwerking betekent dat deze op 1 januari 2020 formeel eindigt. In de komende maanden moeten de gemeenten gaan onderhandelen over de voorwaarden waarop dit gaat gebeuren.

Het college van IJsselstein kon nog niet reageren op de brief van Montfoort.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht