Volledig scherm
Sybine Jansons (inzet). © AD/ANP

Moordenaar Sybine Jansons wil na jaren zwijgen alsnog praten

De veroordeelde zedendelinquent Martin C. zegt nieuwe verklaringen af te willen leggen over de moord op Sybine Jansons. Daarmee krijgt de familie van het 13-jarige meisje uit Maarn twintig jaar na haar dood mogelijk alsnog antwoord op veel vragen waar zij al zo lang mee rondlopen.

C. heeft tot dusver vooral gezwegen over de dood van het meisje, dat onderweg van school naar huis verdween in 1999. Dat hij nu alsnog zou willen praten, heeft volgens zijn advocaat Hans Anker mede te maken met de verbeterde samenwerking tussen hem en zijn begeleiders bij de Oostvaarderkliniek, waar hij verblijft.

De voormalig buschauffeur uit Nieuwegein zit een gevangenisstraf van ruim zeventien jaar en tbs uit, voor de moord op Sybine en voor twee verkrachtingen. Waar hij in het verleden bijna op de longstay-afdeling van een tbs-kliniek terecht kwam zonder behandeling en zonder zicht op terugkeer in de maatschappij, komt die terugkeer nu na twintig jaar gevangenschap alsnog in beeld.

Rooskleurig

Vandaag is verlenging van zijn tbs-maatregel, waar hij al twaalf jaar in zit, besproken op de rechtbank. Volgens de hoofdbegeleidster van de Oostvaarderkliniek heeft Martin C. (morgen 57) een ‘te rooskleurig’ beeld van de vorderingen die worden gemaakt bij zijn therapie en geeft hij nog weinig inzicht in zijn persoonlijke belevingswereld. Onder meer waar het om seksualiteit gaat.

Volledig scherm
De uitvaart van Sybine Jansons.

Ook vonden rond hem vorig jaar twee incidenten plaats in de kliniek, waaronder de vondst van porno. Het bezit hiervan is niet verboden en inmiddels heeft C. ook toestemming om dit te kijken. ,,Maar dat doe ik niet vaak’’, was een van de weinige dingen die hij kwijt wilde tijdens de zitting. Verder knikte hij vooral instemmend bij opmerkingen van zijn advocaat Hans Anker.

De begeleidster bevestigde dat ‘stapjes’ worden gezet bij de behandeling van C. ,,Maar het is de vraag of we überhaupt op het punt van resocialisatie komen met hem. Daarvoor hebben we verlenging van de tbs-maatregel met twee jaar gewoon nodig.’’ Ook het Openbaar Ministerie is voor verlenging met twee jaar, mede gelet op de kans op herhaling van seksueel agressief gedrag.

Realistisch

Dat ziet advocaat Anker anders. Hij pleitte met Martin C. voor verlenging van de maatregel met één jaar. ,,De behandeling zit niet meer in een impasse. Dit is een andere Martin C., hij stelt zich nu constructief op. U hoeft ook niet bang te zijn dat hij aan de haal gaat met verlenging met maar een jaar, want hij denkt niet dat daarmee zijn tbs eindigt. Hij is realistisch. Maar de begrijpelijke maatschappelijke gevoeligheid van deze zaak mag ook niet betekenen dat tbs levenslang wordt.’’

Familie van Sybine wil dat de moordenaar van hun dochter nooit terugkeert in de maatschappij. Maar hij is vorige maand al vijf keer op beveiligd begeleid verlof geweest. Dit betekent dat hij een uur onder begeleiding van twee beveiligers in de omgeving van de kliniek mag lopen. Bedoeling is om dat dit jaar uit te breiden naar verlof met minder strenge begeleiding en verder weg. 

De verwachting van advocaat Anker is dat het proces richting terugkeer in de maatschappij nog jaren kan duren. ,,Maar ondanks dat mensen dat niet leuk vinden, hij gaat terugkeren in de maatschappij.’’ De rechtbank laat over twee weken weten of de tbs-maatregel met één of twee jaar wordt verlengd.

Volledig scherm
Martin C., de moordenaar van Sybine Jansons, voor de rechtbank in 2000. © ANP

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht