Volledig scherm
© Persbureau Heitink

Moskee Culemborg was niet verzekerd

Het moskeebestuur had het voormalige zwembad dat in Culemborg afbrandde niet verzekerd. De toekomstige moskee aan de Multatulilaan ging eind december in vlammen op. Het moskeebestuur gaat naar eigen zeggen voor zeker zes ton het schip in.

De politie gaat er vooralsnog van uit dat de brand is aangestoken. Het Nederlands Forensisch Instituut NFI moet volgens de politie nog uitsluitsel geven over sporen die in het afgebrande zwembad zijn gevonden, maar brandstichting lijkt wel zeker. Het gebouw was al niet meer in gebruik en gas en licht waren afgesloten. Op dezelfde avond dat het voormalige zwembad tot de grond toe afbrandde, gingen zes auto's in vlammen op. De autobranden waren aangestoken.

De Islamitische Gemeenschap Culemborg kon het gebouw in 2015 voor vier ton kopen met donaties van verenigingsleden. Het moskeebestuur heeft inmiddels al zo'n 330.000 euro aan contanten opgehaald middels donaties uit heel het land. Voor de bouw van een nieuwe moskee is zo'n 2 miljoen euro nodig, schat het moskeebestuur. De komende maanden wordt geprobeerd via allerhande acties een groot deel van dat geld binnen te halen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht