Volledig scherm
Een impressie van hoe het energielandschap er de komende jaren in de polder Rijnenburg uit kan komen te zien. © Gemeente Utrecht

Motie roept op tot ondubbelzinnig ‘nee’ tegen windturbines in Rijnenburg

De Verenigde Senioren Partij (VSP) en Groep Verdam in de Nieuwegeinse gemeenteraad dienen als vervolg op de drukbezochte inspreekavond op donderdag een motie in om ondubbelzinnig ‘nee’ te zeggen tegen windturbines in de polders Rijnenburg en Reijerscop. Ook de VVD spreekt woorden van die strekking.

De motie komt aan bod in de raadsvergadering van 29 mei waarin de raad een standpunt moet formuleren op het voornemen van Utrecht om in de polders een zogeheten energielandschap in te richten met maximaal elf windturbines. Dat gebied ligt aan de overzijde van rijksweg A2, naast Nieuwegein.

Donderdagavond uitte een aantal Nieuwegeiners in de gemeenteraadscommissie voor ruimtelijke ordening nadrukkelijk bezwaren. Ze vrezen voor overlast en gezondheidsschade door slagschaduw, lawaai en laagfrequente trillingen. Overigens pleitten ook enkele inwoners en belanghebbenden voor het energielandschap.

Liever woningbouw

VSP en Verdam zien liever woningbouw in het gebied eventueel in combinatie met andere vormen van duurzame energie. Windmolens in het gebied maken grootschalige woningbouw de eerstkomende vijftien jaar praktisch onmogelijk, vrezen fractievoorzitter Ton de Mol (VSP) en Frank Verdam, terwijl de behoefte aan meer en betaalbare huizen in de regio groot is.

Raadslid Kelly Vizee (VVD): ,,Wij roepen de Utrechtse gemeenteraad met klem op niét te kiezen voor windturbines. Daarnaast zetten de plannen het gebied de komende twintig jaar op slot voor woningbouw, waar volgens de NVM en minister Ollongren tot 2040 maar liefst 1 miljoen extra woningen nodig zijn.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht