Volledig scherm
Een groepje motorrijders maakt een protestrit op de Lekdijk tussen Lopik en Schoonhoven. © Koen Laureij

Motorclubs vechten dijkverbod in Lopik principieel aan

Belangenorganisaties van motorrijders MAG en KNMV spannen een zogeheten bodemprocedure aan tegen de gemeente Lopik om van het dijkverbod voor motoren af te komen. 

Ze kiezen volgens woordvoerder Vera de Bruijn voor een bodemprocedure in plaats van hoger beroep om voor heel Nederland duidelijkheid te krijgen over de rechtmatigheid van het afsluiten van dijken voor motorrijders. Tot nu toe oordeelden rechters daar wisselend over. Een hoger beroep heeft alleen betrekking op de onderhavige kwestie zelf.

,,We willen het voor eens en voor altijd geregeld hebben”, zegt De Bruijn. Steeds meer gemeenten komen met dijkverboden, zoals nu ook Houten, Olst en de Krimpenerwaard. Natuurlijk lopen we het risico dat we de zaak verliezen, maar nu hebben we ook niks.”

Quote

Natuurlijk lopen we het risico dat we de zaak verliezen, maar nu hebben we ook niks

Vera de Bruijn, motorclubs

In Lopik klopt dat in elk geval: op 7 januari bevestigde de rechter de maatregel van de gemeente dat motorrijders tijdens het motorseizoen in de weekenden van de Lekdijk geweerd mogen worden. De politie heeft daarbij overigens aangegeven dat handhaving ter plekke geen prioriteit heeft. 

Hoge snelheid en lawaai

Vorig jaar werd het verbod ingevoerd. Toen verdwenen borden die het verbod aanduidden direct nadat ze geplaatst werden. Lopik voerde het verbod in om langzaam verkeer en aanwonenden te beschermen tegen motorrijders die met hoge snelheid en veel lawaai, soms in grote groepen, over de Lekdijk rijden.

De motorrijders menen dat de goeden niet onder de kwaden moeten lijden en dat ze recht hebben op de openbare weg. Een bodemprocedure is tijdrovend. De Bruijn verwacht dan ook niet dat de uitkomst nog van betekenis kan zijn voor het aanstaande motorseizoen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht