Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Motorcrossbaan Lage Weide krijgt toch een geluidswal

Er komt toch een geluidswal rond de motorcrossbaan op industrieterrein Lage Weide. Burgemeester en wethouders van Utrecht hebben alsnog de financiële middelen gevonden om de geluidsoverlast voor de bewoners van met name de Utrechtse wijk Zuilen te beperken. Zij klagen al jaren steen en been over de herrie van de motorcrossers. aan de andere kant van het Amsterdam-Rijnkanaal.

De Motor Crossvereniging Utrecht (MCU) kan de geluidswal niet in haar eentje betalen. Om de geluidsvoorziening (223 meter lang en 8,5 meter hoog) toch financieel mogelijk te maken, verkoopt de gemeente een stuk grond aan het bedrijf Theo Pouw Groep B.V. Dit heeft deze strook nodig om een nieuwe weg naar zijn toekomstige asfaltcentrale op Lage Weide aan te leggen.

Daarnaast stelt het college de gemeenteraad voor de MCU twee ton subsidie te geven, alsmede garant te staan voor het dan nog resterende bedrag. De geluidswal waar de voorkeur naar uit gaat, bestaat uit een wand van containers. Deze kost minimaal 2,5 ton.

Groen licht 

De motorcrossers krijgen tevens van de gemeente het groene licht om vaker te mogen crossen op haar circuit. Het college heeft besloten de nieuwe milieuvergunning hiervoor af te geven. Het bestaande bestemmingsplan biedt ruimte om meer lawaai te mogen maken, aldus burgemeester en wethouders.

Tegen deze nieuwe vergunning wordt al jaren geageerd door de Milieugroep Zuilen. Deze is echter ook betrokken geweest bij de gesprekken over een geluidswal langs de crossbaan op Lage Weide.

Voorzitter Eric Hol is blij dat de partijen eruit zijn gekomen. Volgens hem is met de komst van de geluidswal de grootste herrie voor de bewoners van Zuilen voorbij. ,,Over de overlast die dan nog resteert, kunnen we met de motorcrossers prima afspraken maken.’’

Mocht de geluidswal er definitief komen, dan staakt de milieuclub alle juridische procedures, belooft Hol.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht