Volledig scherm
Volop motoren op de Lekdijk, afgelopen weekend. © Karin Verhoef

Motoren blijven lekker over Lekdijk West rijden

Motorrijders blijven in de weekends tot nog toe gewoon over de Lekdijk West tussen de Zijdeweg in Lopik en Schoonhoven rijden, hoewel dit nu is verboden. De borden die de gemeente Lopik had geplaatst, zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag door onbekenden weggehaald.

Eerder waren er al stickers van de Foute Cross op de borden geplakt. Burgemeester Pieter Jan Lokker zei gisteravond in een commissievergadering: ,,Wellicht kunnen we de daders in die richting zoeken.'' De Foute Cross is een jaarlijks autosportspektakel met Pinksteren.

Lokker: ,,Ik vind het een ernstige zaak. Als er geen borden staan, kan de politie ook niet handhaven.''

Quote

Ik vind het een ernstige zaak. Zonder borden kan de politie niet handhaven.

Pieter Jan Lokker, burgemeester

Afgelopen zondag was het met het mooie weer een drukte van belang op de Lekdijk West met fietsers, wandelaars, automobilisten én motoren. De meeste motorrijders hielden zich aan de maximumsnelheid, maar er waren er ook enkelen die met flinke vaart tussen de fietsers en wandelaars door slalomden.

De verbodsborden zijn pas eind maart geplaatst. Tot die tijd werd het motorverbod volgens omwonenden genegeerd, maar ook mét borden bleven de motoren komen.

Toen het plan om de dijk voor motoren af te sluiten bekend werd, stelde de politie dat handhaven geen directe prioriteit heeft. Ook de motorbonden MAG en KNMV zijn geen voorstander van de afsluiting.

Na aanhoudende klachten van omwonenden sloot de gemeente de dijk tussen de Zijdeweg en Willige Langerak op proef af voor motoren in de weekends van maart tot en met oktober. Het is een zoveelste poging de overlast terug te dringen en een compromis te vinden tussen voor- en tegenstanders.

Op diverse fora wordt begrip geuit voor de maatregel, maar vaker laten motorrijders een protest horen. Ze zeggen zelf niet te hard te rijden en vinden het verbod voor een specifieke groep discriminatie. Volgens hen veroorzaakt ook sluipverkeer overlast, terwijl dit niet wordt aangepakt.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht