Volledig scherm
Motoren op de Lekdijk © Karin Verhoef

Motoren in weekend niet meer welkom op Lekdijk

Met de afsluiting voor motorrijders in de weekeinden, voorlopig op proef, hoopt Lopik alsnog een succesvolle poging te doen om de overlast van motoren op de Lekdijk terug te dringen.

Het gaat om het dijkvak van Schoonhoven tot aan de Zijdeweg in Lopik. Als proef zou dit deel van maart tot en met oktober in de weekeinden verboden terrein moeten worden voor motoren. Uit de reacties zal moeten blijken of er dit keer wel voldoende draagvlak is voor deze maatregel, die aan diverse wensen tegemoetkomt.

Eerdere alternatieven bleken niet haalbaar of konden niet op voldoende draagvlak rekenen. Er ontstond tweespalt tussen voor- en tegenstanders. Ondernemers aan de Lekdijk voorzagen dat hun omzet zou teruglopen, inwoners van Willige Langerak vreesden 'te worden afgesloten van de buitenwereld'.

Ultieme oplossing 

Omdat het niet mogelijk bleek alleen motorrijders te weren stelden b en w in 2015 als ultieme oplossing afsluiting van de Lekdijk voor, voor álle gemotoriseerd verkeer. Dit stuitte op zoveel tegenstand dat het college besloot de situatie te laten zoals hij was, met drempels bij Jaarsveld en borden met het verzoek aan motorrijders zich niet te misdragen.

,,Daarna zijn we als college opnieuw benaderd door bewoners van de Lekdijk-West om maatregelen te nemen'', aldus burgemeester Renate Westerlaken. ,,We zijn in gesprek gegaan met een aantal bewoners, de politie, de motorverenigingen en de gemeente Krimpenerwaard, met wie we samen optrekken om overlast tegen te gaan. Daarom moet het verbod voor motoren op de Lekdijk in Schoonhoven en Willige Langerak hetzelfde zijn.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht